Ugrás a tartalomra

Elhunyt Piper Laurie, a Carrie színésznője

2023.10.15
16:25
2023.10.15
16:32
Forrás
24.hu
91 éves korában elhunyt Piper Laurie amerikai színésznő.

Laurie Detroitban született 1932-ben, részben lengyel és orosz származású családba. Hatéves volt, amikor családja Los Angelesbe költözött, és ő 17 évesen otthagyta a gimnáziumot, és hosszú távú szerződést kötött a Universal stúdióval. Az ötvenes évektől kezdve szerepelt filmekben, az első Oscar-jelölését 1981-ben kapta A svindler című biliárdos filmért, amelyben Paul Newman partnere volt. Ezt követően több mint egy évtizedre visszavonult a színészettől, hogy a gyereknevelésre fókuszálhasson, de a hetvenes évek közepétől újra vállalt szerepeket, többek között Brian De Palma 1976-os horrorklasszikusában, a Stephen King regényéből adaptált Carrie-ben ő játszotta a telekinetikus címszereplő jéghideg anyját. Ezért a szerepért is Oscar-jelölést kapott, a harmadik, egyben utolsó jelölését pedig az 1986-os Egy kisebb Isten gyermekei című filmdrámáért kapta.

A nyolcvanas évektől kezdve számos tévésorozatban is feltűnt, többek között a Vészhelyzetben, illetve David Lynch és Mark Frost kultikus sorozatában a Twin Peaksben, amelyben Catherine Martellt játszotta. Ezért a szerepért kétszer is jelölték Emmy-díjra, de nem ezért, hanem Az ígéret című tévéfilmért kapta meg egyetlen Emmyjét.

elhunyt
meghalt

Most

12:39, Frissítve: 12:49

Tavaszi nagytakarítás Tornyoson

A falu apraja-nagyja seprűt, lapátot és szemeteszsákot ragadott Tornyoson, hogy részt vegyen a hagyományos Föld napi munkaakción. Együtt igyekeztek széppé tenni a falut.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.