Ugrás a tartalomra

Elhunyt Sava Stojkov vajdasági festő

2014.08.20
13:04
90 éves korában, rövid betegség után ma elhunyt Zomborban Sava Stojkov
90 éves korában, rövid betegség után ma elhunyt Zomborban Sava Stojkov. Az ismert vajdasági festő 1925-ben született Zomborban. Festészettel fiatalkorától foglalkozott. Első önálló kiállítása 1945-ben volt Eszéken. Központi és legkedveltebb témái a vajdasági természet és emberek voltak. Több mint 500 önálló kiállítása volt az egész világon, és mintegy 600 csoportos kiállításon is megjelentek a művei. Alkotásaiért több mint 40 díjat kapott. Művészetéről tekintélyes szerb és jugoszláv kritikusok írtak, több dokumentumfilmet forgattak róla és mintegy 10 monográfiát jelentettek meg. Sava Stojkov az egyik legismertebb szerb üvegfestő volt, emellett a tájképfestészet és a portréfestészet terén is kiemelkedő volt a munkássága. A megemlékezést és a temetést holnap, augusztus 21-án tartják Zomborban. (B92)

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.