Ugrás a tartalomra

Elhunyt Schön Ignác (videó)

2017.03.06
13:59
Rövid, súlyos betegség után vasárnap elhunyt Schön Ignác hegedűművész, prímás, nótaszerző, az Újvidéki Rádió népi zenekarának koncertmestere, aki együtt dolgozott Đorđe Balaševićtyel, Zvonko Bogdannal és számos más zenésszel
Rövid, súlyos betegség után vasárnap elhunyt Schön Ignác hegedűművész, prímás, nótaszerző, az Újvidéki Rádió népi zenekarának koncertmestere, aki együtt dolgozott Đorđe Balaševićtyel, Zvonko Bogdannal és számos más zenésszel.     Schön Ignác igazi virtuóz volt, a közönség rajongott érte, mert ugyanolyan átéléssel játszott nép- és klasszikus zenét, olykor dzsesszt vagy éppen rockot. Schön hegedűjátéka nagy mértékben rányomta bélyegét Đorđe Balašević legendás albumaira. A Mester, akinek alkalma volt Pavarottit is kísérni, soha nem titkolta, hogy a zene az élete. Mint mondta, ha újból választhatna, ismét a zenét és a hegedűt választaná. Egy korábbi, Rekontra című műsorunkban vendégszerepelve Schön Ignác azt mondta, a magyar nóta mindig volt és mindig lesz. Nóta nélkül nem múlhat el egyetlen esemény sem. Schön Ignác, hegedűművész, koncertmester: „Az emberek szeressék, amit szeretnek. Ha ő lakodalmi zenében érzi jól magát, hallgassa azt, ha a népzenét szereti, hallgassa azt, ha a cigányzenét szereti vagy a magyar nótát, hallgassa azt. Ez nem kifogás. Csak mindenkinek meg kell adni a tiszteletet. Ennyi az egész.”



Schön Ignác Bácsföldváron született. Egy ideig Szabadkán élt, később a bácsföldvári családi házat megörökölvén, odaköltözött, onnan ingázott Újvidékre, a munkahelyére. A Schön családban öröklődött a zenei tehetség. Ignác már a hatodik generáció hegedűse volt. Tizenhat éves korában került állandó alkalmazásba az Újvidéki Rádióhoz, ahol több évtizedig dolgozott.
elhunyt
Schön Ignác
prímás

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.