Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

2022.02.10
22:43
Forrás
MTI
Francois Ozon francia rendező és forgatókönyvíró Peter von Kant című alkotásának világpremierjével elkezdődött a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.

 A Petra von Kant keserű könnyei című 1972-es nyugatnémet filmdráma - Rainer Werner Fassbinder rendezésének - feldolgozása 17 alkotással együtt versenyez a német főváros szemléjén a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. Egy kivételével - Phillys Nagy Call Jane című filmjén kívül - valamennyi a Berlinalén látható először. A február 20-ig tartó szemlén valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be. Magyar filmet ezúttal nem hívtak meg a fesztiválra, ugyanakkor szerepelnek szerb vonatkozású alkotások.

A díjakról döntő nemzetközi zsűrit M. Night Shyamalan amerikai rendező vezeti.

A Berlinale nyitányát a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál kevesebb pompával ünnepelték, így például a legnagyobb külföldi filmsztárok közül senki nem vett részt az első versenyfilm vetítése előtt tartott gálán. Ugyanakkor önmagában komoly fegyvertény, hogy a járvány ötödik hulláma elleni védekezés közben sikerült megszervezni a szemlét - emelték ki többen, köztük az első számú támogatót, a német szövetségi kormányt képviselő kulturális államminiszter, Claudia Roth, aki a megnyitó előtt kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a film csak a mozivásznon válik "valódi közösségi élménnyé".

A fesztivál éppen erről, "közösségünk, társadalmunk megőrzéséről szól", ezért mindent megtettek azért, hogy a tavalyi online kiadás után ismét hagyományos formátumban tarthassák meg.

Ezek a törekvések eredményesek voltak, a fesztivál filmjeit ismét közönség előtt, mozikban vetítik, így az idei Berlinale "a bátorítás, a remény, és demokráciánk megerősödésének jele, messze Berlin határain túl is" - mondta a Zöldek politikusa, kifejtve, hogy a művészek az alkotásaikkal "felbecsülhetetlenül fontos perspektívát teremtenek" a közösség jelenére és múltjára.

"Kultúra nélkül, színház és koncertek nélkül, mozi, film nélkül minden néma marad" - emelte ki Claudia Roth.

A szervezők két változattal, a hagyományos és a tavaly kipróbált online fesztiválformátummal készültek a 72. Berlinaléra, és csak januárban kapták meg az engedélyeket az úgynevezett jelenléti rendezvény megtartására, számos járványvédelmi kikötéssel. A vetítésekre például csak oltással vagy gyógyultsági igazolással, valamint - az emlékeztető oltással is rendelkezőket kivéve - friss negatív teszttel lehet belépni, minden második helyet üresen kell hagyni és FFP-2 minősítésű maszkot kell viselni. Fogadások sem lesznek az idei Berlinalén, a fesztivál szakmai kísérőrendezvényeit, köztük a European Film Market (EFM) filmipari vásárt pedig ismét online formátumban tartják meg.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma a világjárvány előtt rendre félmillió körül volt. Költségvetése általában 25 millió euró körül van, legnagyobb finanszírozója a német szövetségi és a berlini tartományi kormány. A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával, és tavaly Nagy Dénes a Természetes fény című munkájával elnyerte a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat.

Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Berlinale
Francois Ozon

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.