Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Desiré! (videó)

2016.11.14
08:22
Vasárnap este először a Gogoland, majd az A te országod című előadást nézhette meg a közönség
Vasárnap este először a Gogoland, majd az A te országod című előadást nézhette meg a közönség. A következő egy hétben szerbiai, magyarországi, romániai, montenegrói, boszniai és szlovén társulatok lépnek fel Szabadkán. A magasba feltartott kézben egy kerítésdarabot szorítva nyitotta meg az idei, Borderline, vagyis Határvonal nevet viselő Desiré Central Station 2016 kortárs színházi fesztivált Urbán András igazgató. Az első előadás Herceg János művének motívumai alapján készült. A Gogolandot Urbán András rendezte. A mű a művész és a hatalom viszonyával foglalkozik. Az előadásban megjelent a többség és a kisebbség viszonya, illetve az, hogy hogyan érzi magát egy állampolgár jelen pillanatban.



Az előadást a Zombori Népszínház társulata vitte színpadra. Mihajlo Nestorović, igazgató, Zombori Népszínház: „Nagyon örülök annak, hogy itt vagyunk ezen a fesztiválon. Úgy vélem, hogy ez egy nagyon fontos regionális fesztivál. Én tulajdonképpen csupán hozzájárultam ahhoz, hogy az előadásunkat, a Gogolandot beválogassák és meghívják ide, Szabadkára a Desiré Fesztiválra.” A rendezvényt hatalmas érdeklődés övezi. Pešić Smira: „Minden évben. Nem az egészet nézem, hanem a kiválasztottakat.” A fesztivál híre olyan messzire szállt már, hogy a határ túloldaláról is szívesen érkeznek és nézik meg, akár a szerb nyelvű előadásokat is. Lerner Zsolt, Székesfehérvár, Magyarország: „Szeretem a kortársszínházat, és Urbán Andrásnak láttam már pár rendezését Magyarországon vendégszereplés alkalmával és nagyon kíváncsi vagyok, meg nagyon nyitott vagyok.” A szervezők, a fellépők és a közönség is lelkesen készült a Desirere. Urbán András, igazgató, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka: „Szabadkán létezik egy olyan kultúrréteg, akinek szüksége van arra, hogy kommunikáljon olyan dolgokról, amik nem feltétlenül helyi jellegzetességek, tehát nem feltétlenül a lokális területen akarnak maradni, hanem egyszerűen az emberek ki akarnak nézni a saját fejükből.” Rossz hír – de kizárólag csak a fesztivál iránt most érdeklődők számára –, hogy már minden egyes jegy elkelt. Szűgyi Ildikó: „Le voltunk döbbenve, hogy három nap alatt elfogytak a jegyek, és így erre az egyetlen előadásra kaptunk csak.” Az előadásokat három helyszínen játsszák, a Kosztolányi Dezső Színházban, a Jadran Színpadon, valamint a Kortárs Galériában. Számos előadást, kísérőrendezvényt és fesztiválpartit is szerveznek a következő napokban, november 20-ig.

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.