Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Elkezdődött a IV. Synergy fesztivál

2021.12.07
14:13
2021.12.07
16:50
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a negyedik Synergy fesztivál az Újvidéki Színházban. A nyelvi és etnikai kisebbségek színházának találkozóján december 12-ig hat város társulata fog szerepelni hét előadással.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Hétfő este a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Gianina Cărbunariu A tigris darabját mutatta be. A darab a 2014-ben a nagyszebeni állatkertből kiszabadult tigris esetén keresztül foglakozik a bezártság és a szabadság kérdéseivel.

Szotyori József, színész, Szigligeti Színház, Nagyvárad: „Ami az emberről szól, az mindig aktuális. Igazából a szabadságvágy, a megnyilvánulási való vágy, a kinézés, a ketrecből kimászás, az egymás elfogadása, egymás gyűlölete. Ez, amióta az ember él és élni fog, mindig aktuális lesz. Ez egy olyan téma, amit nem lehet annyiszor feldolgozni, hogy megunja az ember.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Mivel általánosabb társadalmi témákat feszeget, vendégszereplések alkalmával a társulat ahhoz a helyszínhez és helyi körülményekhez is adaptálja a darabot, ahova viszik.

Trabalka Cecília, színész, Szigligeti Színház, Nagyvárad: „Mindig fontos számunkra az a közeg, ahova visszük, mert elég erősen társadalomkritikus, vagy helyi közösségek problémáival foglalkozó előadás, és ezért fontos nekünk, hogy ne a saját magunk kis problémáival foglalkozzunk csupán, hanem esetleg azokkal is, ami minden egyes közösségnél, országtól függetlenül akár jelen van.”

Habár valós eseményen alapul, a darab elrugaszkodik a valóságtól, és egy áldokumentum-színmű formájában tart görbe tükröt a közönség elé.

Tóth Tünde, rendező, Szigligeti Színház, Nagyvárad: „Megpróbáltuk egy viszonylag fogyasztható formában, de mégis érzékenyen rátapintva a különböző társadalmi problémákra, stilárisan a burleszk és az abszurd között lavírozva, újrakódolni ezt a darabot úgy, hogy nevessünk a saját nyomorunkon, de ugyanakkor fogjuk is fel, hogy mekkora komoly problémák vannak.”

A nagyváradi mellett a bukaresti, budapesti, belgrádi, varasdi és mülheim an der uhr-i társulatok előadásainak témái a fesztivál két szlogenje köré csoportosulnak.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója: „Az egyik, hogy az, ami történik velünk, az valóság-e vagy látomás, a másik meg valamiféle gondolati dilemma, hogy a másság, az egyben másmilyenséget is jelent-e.”

A színházi találkozóval egyidőben tárlat nyílt a Milan Petrović Általános és Középiskola diákjainak festményeiből is. A fesztivál bevételeit a sajátos nevelési igényű tanulókkal foglalkozó tanintézménynek adományozzák.

Synergy Fesztivál
Újvidék
Újvidéki Színház
Venczel Valentin

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.