Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a IV. Synergy fesztivál

2021.12.07
14:13
2021.12.07
16:50
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a negyedik Synergy fesztivál az Újvidéki Színházban. A nyelvi és etnikai kisebbségek színházának találkozóján december 12-ig hat város társulata fog szerepelni hét előadással.

Hétfő este a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata Gianina Cărbunariu A tigris darabját mutatta be. A darab a 2014-ben a nagyszebeni állatkertből kiszabadult tigris esetén keresztül foglakozik a bezártság és a szabadság kérdéseivel.

Szotyori József, színész, Szigligeti Színház, Nagyvárad: „Ami az emberről szól, az mindig aktuális. Igazából a szabadságvágy, a megnyilvánulási való vágy, a kinézés, a ketrecből kimászás, az egymás elfogadása, egymás gyűlölete. Ez, amióta az ember él és élni fog, mindig aktuális lesz. Ez egy olyan téma, amit nem lehet annyiszor feldolgozni, hogy megunja az ember.”

Mivel általánosabb társadalmi témákat feszeget, vendégszereplések alkalmával a társulat ahhoz a helyszínhez és helyi körülményekhez is adaptálja a darabot, ahova viszik.

Trabalka Cecília, színész, Szigligeti Színház, Nagyvárad: „Mindig fontos számunkra az a közeg, ahova visszük, mert elég erősen társadalomkritikus, vagy helyi közösségek problémáival foglalkozó előadás, és ezért fontos nekünk, hogy ne a saját magunk kis problémáival foglalkozzunk csupán, hanem esetleg azokkal is, ami minden egyes közösségnél, országtól függetlenül akár jelen van.”

Habár valós eseményen alapul, a darab elrugaszkodik a valóságtól, és egy áldokumentum-színmű formájában tart görbe tükröt a közönség elé.

Tóth Tünde, rendező, Szigligeti Színház, Nagyvárad: „Megpróbáltuk egy viszonylag fogyasztható formában, de mégis érzékenyen rátapintva a különböző társadalmi problémákra, stilárisan a burleszk és az abszurd között lavírozva, újrakódolni ezt a darabot úgy, hogy nevessünk a saját nyomorunkon, de ugyanakkor fogjuk is fel, hogy mekkora komoly problémák vannak.”

A nagyváradi mellett a bukaresti, budapesti, belgrádi, varasdi és mülheim an der uhr-i társulatok előadásainak témái a fesztivál két szlogenje köré csoportosulnak.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója: „Az egyik, hogy az, ami történik velünk, az valóság-e vagy látomás, a másik meg valamiféle gondolati dilemma, hogy a másság, az egyben másmilyenséget is jelent-e.”

A színházi találkozóval egyidőben tárlat nyílt a Milan Petrović Általános és Középiskola diákjainak festményeiből is. A fesztivál bevételeit a sajátos nevelési igényű tanulókkal foglalkozó tanintézménynek adományozzák.

Synergy Fesztivál
Újvidék
Újvidéki Színház
Venczel Valentin

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.