Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Synergy Fesztivál

2018.11.06
12:58
2018.11.06
16:33
Forrás
Pannon RTV
A kisebbségi közösségek színházait felvonultató rendezvény a Ventilátor című előadás bemutatójával startolt.

Tegnap este kezdődött el Újvidéken a Synergy Fesztivál. A Ventilátor című előadás az Újvidéki Színház és egy szlovéniai társulat közös együttműködésének köszönhetően valósult meg. Apokaliptikus környezetbe helyezett szerelmi kavalkád – így lehetne leginkább jellemezni a Ventilátor című komédiát, amelyben a szlovén színészek mellett az Újvidéki Színház négy színésze is szerepet kapott. A darabot Jaka Ivanc, szlovén rendező állította színpadra. „Szerintem nagyon fontos, hogy a színészek és az energiák váltakozzanak, mert a mi kis koperi színházunkban az emberek általában ugyanazokat a színészeket látják. Ilyen módon a színház új erőt, új energiákat kap, amelyek pozitív dolgokat hoznak a társulatnak, a városnak és a nézőknek egyaránt.”

A darabot magyar, szlovén, szerb és olasz nyelven játsszák. László Judit, színész: „Szinte bábeli zűrzavar volt néha a színpadon, amikor azt se tudtuk ki hol tart, ki-ki után következik. Én igyekeztem megtanulni a partner, sőt a másik szereplők szövegeit is, akikkel nem is volt jelenetem, hogy tudjam hol tart az előadás. Tehát, hogy legalább hangzásában követni tudjam az egészet. Végül mindenki ezt tette, mert nagy szükség volt erre. Egy egészen más koncentrációt igényel ez az előadás, mert egészen másképp kell figyelni a partnerre.”

A Synergy Fesztivál keretében kétnapos konferenciát is tartanak, amely egyben alakuló ülése lesz egy kisebbségi színházakat felkaroló nemzetközi szervezetnek. Venczel Valentin, igazgató, Újvidéki Színház: „A konferenciának, amelyet 9–én és 10-én tartunk az a fő célkitűzése, hogy átalakuljon egy nemzetközi szervezetté, amely a különböző határon túli színházakat, etnikai kisebbségi színházakat és nyelvi kisebbségi színházakat tömörítő nemzetközi szakmai tömörülés lesz.”

A fesztiválon többek között izraeli orosz társulat, olaszországi szlovén társulat, magyarországi szerb társulat, törökországi örmény társulat, valamint ukrajnai és romániai magyar társulatok is részt vesznek. Dragana Milošević, kultúráért felelős tartományi titkár:  „Ez a fesztivál a nálunk jelen lévő multikulturális felelősségről tesz tanúságot. Összeegyezteti az összeegyezhetetlent, kapcsolatokat teremt a hasonlóságok között a különbözőségekben. Másodszor lett megszervezve és nemzetközi karakterű. Elhozta Európát, a világot Újvidékre.”

A november 12-ig tartó fesztivál az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 projekt része. A rendezvényt az Újvidéki Színház szervezte.

 

Synergy
fesztivál
színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.