Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

2024.04.19
14:34
2024.04.19
16:37
Forrás
Pannon RTV
A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál csütörtökön Zentán. A Magyar Teátrumi Társaság és a zentai Híd Kulturális Alapítvány által közösen szervezett négynapos színházi fesztivál Mátyás királytól Petőfi korán át a XX. századig ívelő időutazásra invitálja a nézőket.

Sławomir Mrożek: Emigránsok című drámáját hozta el Zentára a budapesti Déryné Produkció. A dráma húsba vágó és lélekbe markoló kérdéseket feszeget a hazájukat különböző okokból elhagyó emberekről. Valahol idegenben, egy föld alatti pincében élő értelmiségi figura és egy munkás sorsát mutatja meg az előadás a szabadság és a rabság kérdéskörét járva körül, felvillantva az emigrációs lét fájdalmas igazságait. Az értelmiségi szerepét Kiss Domonkos Márk formálja meg. „Valamit felad, hátrahagy annak reményében, hogy majd ott jobb lesz, ott majd kolbászból lesz a kerítés, csak ugye nincs kolbászból a kerítés és az egy nagyon fontos dolog, hogy otthon maradni, megmaradni a hazánkban az otthonunkban és ott megtanulni boldogulni és ott megcsinálni a boldogulásunkat.”

A munkás szerepét Gál Tamás játssza. „Az én számomra azt jelentette, hogy hála Istennek, hogy ott maradtam, ahova születtem, hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy azon a földön élhetek, ami a Felvidék, ugye az én hazám a Kárpát-medence, de annak a szűkebb része, az én otthonom az a Csallóköz, és még Csallóközt sem hagytam el és nagyon szerencsésnek érzem magam és nagyon fontos az ember életében, hogy az ahol, legalábbis számomra, hogy ahol a gyökereimet kiengedtem, hogy ottmaradtam.”

Az ünnepélyes megnyitón Kovács Frigyes színművész előadásában hangzott el Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című verse. Hidakat építeni a legnagyobb kiváltság, mondta üdvözlőbeszédében Wischer Johann, a Híd Kulturális Alapítvány elnöke. A fesztivál négy napján több helyszínen felnőtteknek és gyerekeknek szóló ingyenes színházi előadások és hangverseny is szerepel a programban. „A Magyar Teátrumi Társaság és a Híd Kulturális Alapítvány arra az elhatározásra jutott, hogy megtartjuk az első fesztiválunkat, aminek a TeátrumHíd nevet adtuk, a koncepció az volt, hogy a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak a részvételével készítünk egy olyan fesztivált, ami a zentai közönségnek és a környékbelieknek megfelel. Készítettünk gyerekelőadásokat, játszunk a zsinagógában, amit szerettünk volna bemutatni itt Zentán.”

A rendezvényt Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke nyitotta meg. „Nagyon fontos a számunkra, a Teátrumi Társaság számára, ami egy szakmai egyesület, hogy a tagszervezeteihez ellátogasson vagy abba a régióba ellátogasson, ahol a tagjaink vannak és főként a határon túlra, ha most itt határon túl vagyok és nem biztos, hogy ez a helyes kifejezés, csak az anyaországból nézve, a nyelvet őrizve, a színház szeretetünket - ahogy a szlogenünk is mondja, hogy közös szenvedélyünk a színház - őrizve tartsunk egy minifesztivált.”

A megnyitón kihirdették a Magyar Teátrumi Társaság és a Híd Kulturális Alapítvány közös, középiskolások számára indított rajzpályázatának nyerteseit is. A pályázatra csaknem 30 munka érkezett.

TeátrumHíd
Kiss Domonkos Márk
Gál Tamás
Wischer Johann
Szabó Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.