Ugrás a tartalomra

Előadás Székely Tibor utazásairól

2023.01.13
20:02
2023.01.13
20:19
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Városi Múzeumban Novák Rita tartott előadást.

Székely Tibor utazásai elnevezéssel Novák Rita tartott előadást a Városi Múzeumban Szabadkán. A nagyszámú közönség az intézmény egykori igazgatójának, Székely Tibornak dél-amerikai utazásairól hallhatott a Szegedi Tudományegyetem spanyol-angol szakos, szabadkai származású diákja tolmácsolásában. A szepesszombati születésű kutatóról és utazóról az intézmény szakmunkatársai tavaly már tartottak előadásokat, az idei Székely Tiborról szóló programsorozat pedig még több érdekes elemmel rendelkezik.

„Az expedíciói során nagyon sok dologra felhívja a figyelmet, amit később cikkekben is publikált, tehát kutatásokat is végzett. Többek között a brazíliai expedíciója során, a törzsek kultúrájával, hagyományaival foglalkozott, a viselkedésüket kutatta, a nyelvüket, amelyről egyébként szótárat is készített. Ő is nagy részben hozzájárult a kultúrájuk megőrzéséhez. Székely a további utazásai során is vezetett jegyzetet. De leginkább az eszperantóval foglalkozott, mert számára az eszperantó az olyan nyelv volt, amellyel úgy gondolta, hogy össze lehet kötni az egész világot” - emelte ki Novák Rita.

Székely Tibor
Novák Rita

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.