Ugrás a tartalomra

Emlékest a magyar cimbalomoktatás atyjának tiszteletére

2023.11.18
11:36
2023.11.20
10:39
Forrás
Pannon RTV
Emlékestet tartottak pénteken Allaga Géza tiszteletére az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Az est vendégzenekara a CimbaliBand volt.

A magyarországi CimbaliBand zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal. Az ő zenéjük nagy hatást gyakorolt Csasznyi Imre zenei stílusára is.

Csasznyi Imre, népzenész, Péterréve: „Egy olyan új zenei világot hoztak, ami engem és nagyon sokakat inspiráltak, hogy igenis szabad hozzányúlni a népzenéhez, szabad hozzátenni a mi érzéseinket, de ehhez elengedhetetlen, hogy minél jobban ismerjük a saját kultúránkat.”

Az idén harmadik alkalommal szervezték meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben az Allaga Géza emlékestet. Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár és zeneszerző 1841-ben született Óbecsén, őt tekintik a magyar cimbalomoktatás atyjának. A cimbalomjátékot népszerűsítő koncertek megálmodója Cseszák Zsombor Junior Príma-díjas zenész.

„Kárpát-medence szerte a hangszer és a hangszeren való játék a reneszánszát éli, egyre több fiatal érdeklődik a cimbalom iránt, és ez felénk sincs másképp. Óbecsén például négy tanítványom van jelenleg, és van egy újvidéki kislány is, aki érdeklődött a hangszerjáték iránt. Azt gondolom, hogy van ennek az egésznek jövője.”

Az est vendégzenekarának, a CimbaliBand fellépése előtt a jó hangulatot az óbecsei Csermely zenekar alapozta meg, amelyben ugyancsak szól egy cimbalom. Habár a hangszer ugyan a reneszánszát éli a Kárpát-medencében, sok szülő nem tudja megvenni a gyerekének. Erre a problémára keresi a megoldást a CimbaliBand vezetője.

Unger Balázs, cimbalmos, zenekarvezető, CimbaliBand: „Mivel én a legkisebbeket tanítom, én vagyok az a tanár bácsi, aki odaáll a szülő elé, és azt mondja, hogy érdemes lenne a gyereknek egy cimbalmot vásárolni, és akkor megkérdezi a szülő, hogy mennyibe kerül, és kimondom, hogy kb. egymillió forint. Akkor azt mondják, hogy inkább kiíratják a cimbalomról, ezért valami kompromisszumot kell találni. Most ezen vagyok rajta, hogy hogyan találjunk ki egy olyan hangszert, ami lehet, hogy nem is kell annyira szóljon, de a gyerek haza tudja vinni és legalább az alap kis dallamokat ki tudja gyakorolni.”

Az Allaga Géza emlékestet a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ szervezte.

Allaga Géza
Cseszák Zsombor
Csasznyi Imre

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.