Ugrás a tartalomra

Én mondom, te mutatod – kommunikálunk

2013.07.29
16:55
Magyarkanizsán is bemutatta jelnyelven készült előadását a noszai Hinga Művelődési Egyesület Éjjeli pávaszem nevű színjátszó csoportja
Magyarkanizsán is bemutatta jelnyelven készült előadását a noszai Hinga Művelődési Egyesület Éjjeli pávaszem nevű színjátszó csoportja. Az Aliz című darabot, amellyel az idén a fiatalok a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének innovációs díját érdemelték ki, több mint százan tekintették meg. Az Alizt az Alice Csodaországban eredeti szövege, valamint Fábri Péter azonos című, zenés felfordulásnak nevezett két részes darabja alapján Mácsai Endrének, a Szabadkai Népszínház művészének rendezésében vitte színre a társulat. A 15 éven felüli fiatalokat és a felnőtteket megszólító előadás négy szereplője, Nagy György Anikó, Nagy György Júlia, Farkas Denisz és Török Krisztina bámulatra méltóan tolmácsolta a darab hagyományosan és jelnyelven megfogalmazott, zenei betétekkel fűszerezett mondanivalóját. Nem volt könnyű, de mindenképpen megérte – nyilatkozta az előadás előtt Török Krisztina. „Segítséget kértünk egy magyarországi lánytól, aki siket, Fekete Gál Mariettától, és vele sajátítottuk el a jelnyelvet egy hét leforgása alatt.” httpv://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-plUIHYUS_g A 12 évvel ezelőtt megalakult Hinga Művelődési Egyesület a kezdeti próbálkozások után a színjátszás mellett kötelezte el magát. Ma három, elsősorban noszaiakból álló társulata működik, de vannak tagjaik Hajdújárásról, Királyhalomról és Palicsról is. Az Alizzal már sokfelé jártak és mindenütt kiválóan fogadta a közönség a szokatlan darabot – hallottuk Somogyi Natáliától, az egyesület elnökétől. „Mindenkit más szemszögből fog meg ez az előadás. Magának az előadásnak nagyon átütő hangulata van, és tulajdonképpen mindenkiben más-más gondolatmenetet indít meg ez az előadás, amikor végignézi, de pozitív visszajelzést kaptunk mindenhonnan.” „Én mondom, te mutatod – kommunikálunk. Kézzel-lábbal. A lényeg a kommunikáció ember és ember, nyelv és nyelv, többség és kisebbség között” - áll a darab ajánlásában, amelyet a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezésében láthatott a magyarkanizsai közönség.

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.