Ugrás a tartalomra

Énekelték a verseket Zentán

2023.05.20
10:11
2023.05.20
16:09
Forrás
Pannon RTV
Horvátországból is érkeztek versenyzők az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljára, amelyet idén 27. alkalommal szerveztek meg a Tisza-menti településen.

A versenyprogramban, amelyet pénteken tartottak meg a Zentai Kamaraszínházban, minden résztvevőnek két kötelező és egy szabadon választott költeményt kellett feldolgoznia. 

Drávaszög különböző helységeiből származnak a 2020-ban verbuválódott Pertlik zenekar tagjai, akik idén első alkalommal látogattak el a zentai fesztiválra. Bár díjat nem sikerült szerezniük, a közönség vastapssal jutalmazta a négytagú együttes fellépését.  

Böjtös Denisz, Horvátország: „Igazából a tapasztalatszerzés miatt jöttünk, és hogy egy kicsit kilépjünk a komfortzónánkból, és hogy kipróbáljuk ezt is, hogy milyen, amikor egy számunkra ismeretlen verset vagy ismert verset zenésítünk meg. Eddig csak ismert zenekaroktól énekeltünk.”

Az idei évben a kötelezően feldolgozott költemény kategóriában Lennert Móger Tímea Tájzeneszó vagy Negyven felett című költeményét dolgozhatták fel a résztvevők. A költemények szerzője zsűriként is részt vett a versenyprogramban.  

Lennert Móger Tímea, író: „Számomra nagyon fontos, és én tulajdonképpen szinte díjként élem meg ezt a lehetőséget, hogy az énekelt verseken az én költeményeim kerülnek megzenésítésre. Azt gondolom, vagyis számomra az alkotás kapcsán és az alkotási folyamatokban is mindig fontos, hogyha valaki egy-egy alkotó, legyen az zenész, legyen az képzőművész, továbbgondolja ezeket a verseket, azt gondolom, hogy ennél többet egy alkotó nem érhet el.” 

A megmérettetésen 8 egyéni előadó és zenekar vett részt. A verseny fődíját végül a budapesti Német Viktor zsebelhette be.  

Német Viktor, Budapest: „Ez most az 5. alkalom volt, hogy részt vettem, nem zsinórban feltétlenül, volt két év kihagyás. Nagyon tud inspirálni a kötelező vers, ha olyan, hogy fel tudom fogni. Nem mindig volt olyan, hogy fel tudtam fogni, de amikor fel tudom fogni, akkor az inspirál, másrészt egyáltalán az, hogy megvan ez a lehetőség, hogy az ember szabadon, büntetlenül, hozzáértő emberek füle hallatára vagy az ő számukra verseket énekeljen el.”

Második helyezett lett a budapesti Kéttamás formáció, harmadik helyen az udvarnoki Emy végzett, a veszprémi Rauscher Géza pedig különdíjban részesült.  

Baráth Hajnal Anna, főszervező, Énekelt Versek Zentai Fesztiválja: „Szeretetre épülő találkozó az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja, és láthatjuk azt is, hogy nagyon sok a visszatérő versenyző és szólista. Miért? Azért, mert szeretettel fogadjuk őket. Bemutatjuk itt a zentai értékeket, és ami a legfontosabb, hogy a vajdaságiasságot, a vajdasági létet, a vajdasági költészetet, költőket és ezáltal olyan kapcsolatok is tudnak szövődni, Kárpát-medencei szinten, hogy ezek a versenyzők utána is tartják a kapcsolatot.” 

Szombaton a 19:00 órától kezdődő gálaesten a Kaláka együttes lép színpadra, Gryllus Dorka és Simon Kornél színművésszel kiegészülve.

Énekelt Versek Zentai Fesztiválja
Zenta
Lennert Móger Tímea

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.