Ugrás a tartalomra

Enyedi Ildikó filmje nyerte a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét (videó)

2017.02.19
08:00
A kevéssé emberbarát mai társadalom bezárkózásra és védekezésre ösztönzi az embereket, de a zárt felszín alatt kincsek vannak, ezt mutatja fel a Testről és lélekről című alkotás - mondta Enyedi Ildikó, a 67
A kevéssé emberbarát mai társadalom bezárkózásra és védekezésre ösztönzi az embereket, de a zárt felszín alatt kincsek vannak, ezt mutatja fel a Testről és lélekről című alkotás - mondta Enyedi Ildikó, a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal kitüntettet munka rendezője szombaton a német fővárosban a díjátadó után tartott sajtótájékoztatón.    A legjobb filmnek járó Arany Medvét szombat este a film rendezője, Enyedi Ildikó vette át és köszönte meg a nézőknek és a zsűrinek. Enyedi Ildikó, rendező, Testről és lélekről: „Egy egyszerű filmet szerettünk volna csinálni, mint egy pohár víz. Ez nagyon kockázatos. A kollégáim hittek benne, és én is hittem benne. De nem tudtuk, hogy a közönség is elfogadja-e majd. Mert ezt a filmet csak nyitott szívvel lehet befogadni. És hál'istennek a film itt nyitott szívekre talált. Ezt láthattuk a saját szemünkkel, amikor pár napja itt ültünk a vetítésen. Csodálatos érzés volt.”



A film a vetítés óta csak jó kritikákat kapott, világszerte. Ezt a készítők több elismerésre is be tudták váltani: A világ filmkritikusait tömörítő szervezet, a nemzetközi ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrije is díjazta a filmet, még szombat délelőtt. Ildiko Enyedi poses for photographers with the Golden Bear Best Film award for 'On Body and Soul' at the award ceremony at the 2017 Berlinale Film Festival in Berlin, Germany, Saturday, Feb. 18, 2017. (AP Photo/Markus Schreiber) A többi magyar induló sem tér haza díj nélkül: Török Ferenc 1945 című alkotása harmadik helyezett lett a berlini közönségszavazáson. A cseh, szlovák és magyar koprodukcióban készült Little Harbour pedig a legjobb gyermekeknek készült filmnek járó Kristály Medvét hozta el. Mindkét magyar film a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült. Havas Ágnes, a szervezet elnöke szerint ezek a sikerek ösztönzően hatnak a magyar alkotókra. A Berlinale fődíját másodszorra nyerte meg magyar film. Több mint 40 éve, 1975-ben Mészáros Márta Örökbefogadás című műve kapta meg az Arany Medvét.  (MTI, kép: Tanjug)
Berlinale
Arany Medve
Testről és lélekről
Enyedi ildikó

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.