Ugrás a tartalomra

Eredményes munkavégzés a Tamási Áron egyesületben

2023.03.27
10:39
2023.03.27
17:13
Forrás
Pannon RTV
A hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben megtartották az évi közgyűlést, amelyen az elmúlt időszak tevékenységeiről, eredményeiről számoltak be.

A dél-bánáti bukovinai székely közösség művelődési életének utolsó másfél éves munkáját elemezték. A rendszeres tevékenységek mellett több nagyszabású rendezvényt is szerveztek. Egyik ilyen kiemelkedő esemény volt a Tamási Áron emlékév kapcsán rendezett vajdasági központi ünnepség. Az egyesület minden tevékenységében megmutatkozik az összefogás.

Lőcsei Vilmos, elnök, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „A munka az egy önfeláldozó munka, ahol az emberek jőnek a saját akaratukkal és a saját idejüket rászentelik, a szabadidejüket, hogy itt valamit megvalósítsunk. Elmondhatom, hogy van itt nagyon sok munka.”

A bukovinai székely varrottasok különösen mutatósak, ezért a hagyományos ételekkel együtt kiválóan alkalmasak arra, hogy másokkal megismertessék e közösség értékeit, hagyományát.

Varga Erzsébet, kézimunkacsoport vezető, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „Érdekli a közönséget, mindenfelé vagyunk hívva, aki csak hallott rólunk, hogy bővítsük, hogy megmutassuk, hogy a székelység még manapság is él, mert mi nem hagyományőrzők vagyunk itt, Hertelendyfalván, mi még így élünk, ahogy én úgy mondom, az öregeink éltek, az idősek, úgy főzünk, sütünk, kézimunkázunk, énekelünk és úgy gondolkozunk, ahogy ők gondolkoztak. Hála a Jóistennek azért is van egy jó bő programunk, amivel meg bírunk jelenni, amerre hívnak.”

A Tamási Áron egyesületben a fiatalok is aktívak, és igyekeznek az idősebb korosztálytól tanulni. A közgyűlésen egy fiatal új tagot választottak a Végrehajtó Bizottságba.

 Ömböli Karolina, tag, Végrahajtó Bizottság, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „Azért szeretek ide járni, mert itt van a társaság. Hároméves koromtól ide járok, ide fűződtem, valahogy úgy érzem, hogy ide tartozok. Igazából, hova járni, ha nem ide, magyarok vagyunk és kevesen vagyunk, össze kell tartsunk.”

Fiatalok és tapasztaltabbak együtt munkálkodása teszi lehetővé, hogy a jövőbeli tervek, programok megvalósuljanak.

Hertelendyfalva
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
évi közgyűlés

Most

11:02, Frissítve: 11:09

Az ének összetart

A Szajkó énekegyüttes tartott önálló estet a Fokos zenekar kíséretében Kishegyesen. Galga menti, al dunai, székely, kalocsai, gyimesi dalok is szerepeltek abban a 9 népdalcsokorban, amivel az együttes készült.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.