Ugrás a tartalomra

Észak-bánáti néptánc-, népzene- és citeratábor Szajánban

2023.07.26
16:50
2023.07.26
17:32
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 50 gyerek részvételével zajlik a háromnapos tábor, amely a helyi Ady Endre Művelődési Egyesület, a Délibáb Hagyományápoló Kör, valamint a nagykikindai Pásztor Vera Pedagógus Egyesület szervezésében valósul meg.

Három napra benépesült a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület székháza. A fiatalok három korcsoportban dolgoznak, énekelnek, táncolnak.

A táborban citerázást is oktatnak, néhány kezdővel és egy haladó citerással foglalkozik a padéi Pásztor Ivett.

Pásztor Ivett, citeraoktató, Padé: „Először is a pengetést vesszük át. A különböző ritmusokat, a negyed és a nyolcad hangokat. Aztán azt, hogy pontosan nyomják le a hangokat, tiszta hangot adjanak ki, és aztán jöhet egy egyszerű kis dallam, a Süss fel nap vagy az Aki nem lép egyszerre.”

A tábort eredetileg több naposra tervezték, azonban anyagi okok miatt háromnapos tábort tudtak az idén megszervezni, ami szerda este zárul.

Tápai Róbert, Pásztor Vera Pedagógus Egyesület, Nagykikinda: „Mivel elég rövidre sikeredett a három nap, nem volt elég, hogy valamilyen konkrét műsort tudjunk összerakni, de a megtanult dolgokat mégis színpadra fogjuk állítani, illetve Polyák Dániel vezetésével táncház lesz majd a végén, ők fogják a zenét szolgáltatni. Mi pedig az oktatókkal, tapasztalt táncosok megpróbáljuk a kicsiket is bevonni és tanítani őket ezekre a táncokra.”

A tábor létrejöttét a szajáni helyi közösség, a nagykikindai önkormányzat, az illetékes tartományi titkárság, a Bethlen Gábor és a Csoóri Sándor Alap támogatta.

Szaján
Ady Endre Művelődési Egyesület
Pásztor Ivett
Tápai Róbert

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.