Ugrás a tartalomra

Évadzáró műsor Pancsován

2023.06.12
10:36
2023.06.12
16:24
Forrás
Pannon RTV
Évadzáró műsort tartottak a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben, melyen vendégként felléptek a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tagjai is.

Az évadzáró esten színvonalas műsorszámokkal álltak a közönség elé a két egyesület tagjai. Sok évi gyakorlás és kitartás kell ahhoz, hogy ezek a hagyományápoló produkciók megvalósuljanak, vallja Kiss Samu, zenei művészeti vezető, a műsor egyik szervezője, aki a Csörömpölő zenekarnak is tagja és a kórusok vezetője.

„Egy nagyon sikeres, szép műsort tudunk magunk mögött. Engem különösen az örvendeztet, hogy a muzsika nagyon szép és jól szól, de akkor igazán ízletes, ha van, aki a táncot ropja rá. Nagy örömünkre itt vannak, voltak és nagyon remélem, hogy lesznek a jövőben a hertelendyfalvi hagyományőrzők, az ifjúsági tánccsoport. Egy nagyon lelkes, fiatal csapatról van szó.”

A Pántlika énekcsoport tagjai néhány éves fennállásuk óta látványos utat tettek meg. Vezetőjük Kemény Mária, aki egy korábbi Petőfi ösztöndíjas, Nyitrai Marianna bátorítására kezdett el komolyabban foglalkozni népzenével. Nem tanult zenét iskolában, de tehetsége, szorgalma és leginkább a népdal iránti szeretete minden akadályt legyőzött. Szólóban is sok eredeti népdalt énekel.

„Mikor elkezdtem a lányokkal foglalkozni, csak az volt a fejemben, hogy én nem vagyok se tanár, se oktató, hanem valaki, aki ezt a népzenét, a magyar népdalt nagyon szereti. Nagyon szerettem volna nekik is azt átadni, amit én érzek a népzene iránt. Most már látom, és biztos vagyok öt év után, hogy ez sikerült is.”

A záróesten megköszönték Vaskeba Hajnalkának, a Petőfi Sándor Program dél-bánáti ösztöndíjasának tevékenységét, aki kilenc hónapig a szórványban működő egyesületek munkáját segítette Hertelendyfalván, Pancsován, Sándoregyházán és Kevevárán. Kiemelte, hogy mindenütt nagy vendégszeretet és segítőkészség vette körül, ami megkönnyítette munkáját.

„Ez a tevékenység főleg a tánc volt hétfőn és csütörtökönként, az énekpróbák keddenként, de nagyon sok anyanyelvápoló órát tartottam. Időszakonként rendezvényeket is szerveztem, attól függően, hogy mi volt aktuális, karácsonykor, március 15-e, október 23-a, és még sorolhatnám.”

A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai helyi mentorokkal együttműködve végzik tevékenységüket. Lőcsei Ilonának Hertelendyfalván eddig öt ösztöndíjas mentoráltja volt.

„Azt tudom elmondani, hogy 2016 óta folyamatosan vannak programosok, kivéve azt az időszakot, amíg a pandémia tartott. Minden ösztöndíjas, aki itt nálunk tevékenykedett, olyan maradandót alkotott, hogy a közösségeink mindig emlékeznek rájuk. Mindenki a maga szakterületéből olyan munkát végzett, hogy a közösséget csak előrevitte. Ez így volt most Hajnalkával is.”

Az egyesületek ajándékokkal köszönték meg az ösztöndíjas tevékenységét. Az est táncházzal zárult.

Pancsova
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület
Petőfi Sándor Program

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.