Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ezer könyvvel gazdagodott a magyarkanizsai József Attila Könyvtár

2019.01.10
20:29
2019.01.11
17:42
Forrás
Pannon RTV
Számos gyerekfoglalkozást tartott, bővítette a könyvállományt és jelentős támogatásban részesült a magyarkanizsai József Attila Könyvtár az elmúlt időszakban.
Pannon RTV/Molnár Ádám

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban a legkisebbekre is gondolnak, az intézmény egyik fő prioritása a gyermekek olvasóvá nevelése játékok, olvasónaplók és foglalkozások segítségével. Rekecki Jázmin sokat jár a könyvtárba. A másodikos tanuló azt mondja: „Ha esetleg kedvünk támad, akkor bejövünk a könyvtárba, kiveszünk egy szép könyvet, és utána otthon elolvassuk. Én leginkább néha mesekönyveket szoktam kivenni, állatos témájú, tudományos könyveket esetleg.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nyilas Orsolya 12 éve rendszeres látogatója a könyvtárnak, már a foglalkozások vezetésében is részt vesz. Elmondása szerint életének fontos részét képezi a könyvtár és az olvasás: „Inkább regényeket olvasok főként, nem az ilyen tudományos köteteket, hanem az elvonatkoztatott világgal kapcsolatosokat, amik nem a saját világunkhoz kapcsolódnak inkább így fogalmaznék, nem fantasy, hanem kitalált dolgokat. Lekötnek, kikapcsolnak, elvonatkoztathatok a tanulástól, így ide járok szórakozni.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A támogatások jó alapot nyújtanak minden évben a gyermekközpontú könyvtárnak, ugyanis évente 170 foglalkozást szerveznek a kicsiknek. Vörös Anna könyvtáros szerint ezeken keresztül lehet a gyerekeket leginkább bevonzani, majd olvasóként megtartani a könyvtárban. A Pannon RTV-nek elmondta: „Beépült már az órarendbe a könyvtár-óra, minden alsós tanuló minden hónapban egyszer a tanító nénijével és az osztálytársaival eljön ide a könyvtárba, és itt olyan nem mondom, hogy előadásokat, hanem olyan beszélgetéseket hallanak, amelyek arról szólnak, hogy hogyan is alakult ki a könyv, hogyan alakult ki az írás, hogyan kell használni a kézikönyveket, lexikonokat, szótárakat, enciklopédiákat.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az intézmény tavaly mintegy ezer új könyvvel tudta bővíteni állományát önkormányzati, tartományi és anyaországi forrásokból. Bús Csaba igazgató elmondta, tavaly a könyvtár az önkormányzattól 350 ezer dinárt, a magyarországi Márai-program keretein belül pedig közel 300 ezer forint támogatást kapott a könyvállomány bővítésére, de tartományi pénzeszközökből is gazdálkodhattak. A támogatások jóvoltából több mint 1000 könyvvel gyarapodtak. Az igazgató kiemelte: „Igyekszünk mindig odafigyelni vásárláskor, hogy a gyermekosztály, illetve a gyermekkönyvek kiemelt számban legyenek képviselve, tehát amikor vásárolunk, akkor mindig először gyerekkönyveket igyekszünk válogatni, mivel hogy ez számunkra nagyon fontos, és az olvasóvá nevelés, ezt pedig kiskorban lehet elkezdeni.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A gyermekkönyvek mellett természetesen a felnőtt korosztályról sem feledkeznek meg. A könyvtár igyekszik mindig változatos és időszerű könyvekkel bővíteni az állományt.

József Attila Könyvtár
Magyarkanizsa

Most

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.