Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Ezer könyvvel gazdagodott a magyarkanizsai József Attila Könyvtár

2019-01-10
20:29
2019-01-11
17:42
Forrás
Pannon RTV
Számos gyerekfoglalkozást tartott, bővítette a könyvállományt és jelentős támogatásban részesült a magyarkanizsai József Attila Könyvtár az elmúlt időszakban.

A magyarkanizsai József Attila Könyvtárban a legkisebbekre is gondolnak, az intézmény egyik fő prioritása a gyermekek olvasóvá nevelése játékok, olvasónaplók és foglalkozások segítségével. Rekecki Jázmin sokat jár a könyvtárba. A másodikos tanuló azt mondja: „Ha esetleg kedvünk támad, akkor bejövünk a könyvtárba, kiveszünk egy szép könyvet, és utána otthon elolvassuk. Én leginkább néha mesekönyveket szoktam kivenni, állatos témájú, tudományos könyveket esetleg.”

Nyilas Orsolya 12 éve rendszeres látogatója a könyvtárnak, már a foglalkozások vezetésében is részt vesz. Elmondása szerint életének fontos részét képezi a könyvtár és az olvasás: „Inkább regényeket olvasok főként, nem az ilyen tudományos köteteket, hanem az elvonatkoztatott világgal kapcsolatosokat, amik nem a saját világunkhoz kapcsolódnak inkább így fogalmaznék, nem fantasy, hanem kitalált dolgokat. Lekötnek, kikapcsolnak, elvonatkoztathatok a tanulástól, így ide járok szórakozni.”

A támogatások jó alapot nyújtanak minden évben a gyermekközpontú könyvtárnak, ugyanis évente 170 foglalkozást szerveznek a kicsiknek. Vörös Anna könyvtáros szerint ezeken keresztül lehet a gyerekeket leginkább bevonzani, majd olvasóként megtartani a könyvtárban. A Pannon RTV-nek elmondta: „Beépült már az órarendbe a könyvtár-óra, minden alsós tanuló minden hónapban egyszer a tanító nénijével és az osztálytársaival eljön ide a könyvtárba, és itt olyan nem mondom, hogy előadásokat, hanem olyan beszélgetéseket hallanak, amelyek arról szólnak, hogy hogyan is alakult ki a könyv, hogyan alakult ki az írás, hogyan kell használni a kézikönyveket, lexikonokat, szótárakat, enciklopédiákat.”

Az intézmény tavaly mintegy ezer új könyvvel tudta bővíteni állományát önkormányzati, tartományi és anyaországi forrásokból. Bús Csaba igazgató elmondta, tavaly a könyvtár az önkormányzattól 350 ezer dinárt, a magyarországi Márai-program keretein belül pedig közel 300 ezer forint támogatást kapott a könyvállomány bővítésére, de tartományi pénzeszközökből is gazdálkodhattak. A támogatások jóvoltából több mint 1000 könyvvel gyarapodtak. Az igazgató kiemelte: „Igyekszünk mindig odafigyelni vásárláskor, hogy a gyermekosztály, illetve a gyermekkönyvek kiemelt számban legyenek képviselve, tehát amikor vásárolunk, akkor mindig először gyerekkönyveket igyekszünk válogatni, mivel hogy ez számunkra nagyon fontos, és az olvasóvá nevelés, ezt pedig kiskorban lehet elkezdeni.”

A gyermekkönyvek mellett természetesen a felnőtt korosztályról sem feledkeznek meg. A könyvtár igyekszik mindig változatos és időszerű könyvekkel bővíteni az állományt.

József Attila Könyvtár
Magyarkanizsa

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.