Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Falak – Kiállítás Zentán

2021.08.05
10:00
2021.08.05
17:02
Forrás
Pannon RTV
Már látogatható a IX. Művészet és Műemlékvédelem művésztelep kiállítás Zentán. A tárlatot szerda délután nyitották meg ünnepélyes keretek között.

A Falak címet viselő tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar és az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóinak alkotásait mutatja be.

Tíznapos táborban vettek részt a hallgatók a Tisza-menti városban, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar már több éve közösen szervez meg. A művésztelep ideje alatt a résztvevők megismerkedhettek Zenta épített örökségével és a mai építészeti arculatával. Kovács Emese Magyarországról érkezett, grafikusnak tanul, viszont teljesen más technikával dolgozott a táborban: „Két alkotást készítettem, az egyik egy akvarell festmény, ahol zentai épületet mutattam be és annak a homlokzata háromféleképp van megjelenítve, így megmutatva az idő hatását az épületre. A másik pedig egy kártyakészlet, amiből tíz darab készült el eddig, és amin Zenta épületének jellegzetes architektonikus szobor díszei jelennek meg.”

A rendezvényt 2011-ben indították kísérleti programként. Az elmúlt évek alatt nagy sikerré nőtte ki magát, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a régi épületek fontosságára és azok karbantartására. A Falak című kiállítás az elmúlt napok munkásságát mutatja be, melynek a Zentai Alkotóház adott otthont.

Dr. Raffay Endre, művészettörténész, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Magyarország: „Megtapasztaljuk bent a lelkesedést, az aktivitást, de valamiféle intimitásra törekedni tudtunk, kihasználva a kiállított tér lehetőségeit. Különböző műfajokat látunk, van bent festészet, szobrászat installáció, és amit néhány év óta szeretnek a hallgatóink az a videó. Sőt az egyik legnagyobb vállalkozásunk az idén a zentai Zsinagógához és felújításához kötődik.”

A tábor vezető mesterei Soltis Miklós és Kiss Endre képzőművészek voltak.

A kilencedik alkalommal megszervezésre kerülő Művészeti Műemlékvédelem műhelytelep alkotásait még a jövő hét folyamán megtekinthetik itt a Zentai Alkotóházban.

Zenta
Művészet és műemlékvédelem
művésztelep
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.