Ugrás a tartalomra

Fehér Ferencre emlékeztek

2024.04.11
15:59
2024.04.11
16:31
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken Fehér Ferenc szobránál emlékeztek meg a magyar költészet napjáról. Az eseményt a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szervezte.

Fehér Ferenc 1928-ban született Nagyfényen. Verseit több nyelvre lefordították.

A megemlékezésre alkalmi műsort is készítettek, ahol az ünnepi beszédet követően énekek és szavalatok hangzottak el. A bácsfeketehegyi Kerekes Zalán Kosztolányi Dezső Még büszkén vallom, hogy magyar vagyok című versét készítette erre a jeles alkalomra. „Én azt tapasztalom, hogy a mai fiatalabb generáció már kevesebbet olvas, mint mondjuk az én korosztályom, de szerintem még van ennek kultusza.”

A megemlékezést idén az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ szervezte. Ferenc Judit, a központ koordinátora: „Azt gondolom, hogy nagyobb jelentőséget kell adni a kortárs vajdasági magyar költészetnek és irodalomnak, hiszen remek alkotások és kiadványok születnek, és biztatni tudnék minden fiatalt, hogy minél többet írjon, alkosson, az idősebbeket és egyáltalán bárkit arra, hogy olvassunk, hiszen amíg létezik írott magyar szó, addig létezünk mi is.”

Fehér Ferenc a versek világának a megszerettetését, a költészet megismertetését, de nem utolsósorban a magyar identitástudat építését a költészetén keresztül törekedett megvalósítani. Vicsek Annamária, alelnök, VMSZ: „Fehér Ferenc számunkra az a vajdasági magyar és újvidéki vonatkozású magyar költő, aki számottevő munkásságával, nem csak a költészetében alkotott nagyot, hanem a magyarság építésével, a nemzet alakításával, és rengeteget tett a vajdasági és az újvidéki magyar közösségért is.”

Az alkalmi műsort követően megkoszorúzták Fehér Ferenc mellszobrát.

Fehér Ferenc
költészet napja
Újvidék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Ferenc Judit
Vicsek Annamária

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.