Ugrás a tartalomra

Félezer kisdiák ismerkedett a magyar népzenével (videó)

2016.10.14
14:00
A napokban több mint 500 vajdasági alsó tagozatos kisdiák ismerkedhet meg a magyar népzenével és táncokkal, népi hangszerekkel a győri Cifra Műhely jóvoltából
A napokban több mint 500 vajdasági alsó tagozatos kisdiák ismerkedhet meg a magyar népzenével és táncokkal, népi hangszerekkel a győri Cifra Műhely jóvoltából. A 14 tagból álló csapat Kishegyesen, Topolyán, Bácsfeketehegyen és Szenttamáson foglalkozik a gyerekekkel. A hagyományőrző program a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közreműködésével és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola folyosóján zengett az ének, perdült a tánc. A tantermekben kézműves foglalkozás folyt, őszi motívumokkal ismerkedtek a gyerekek. Csete Maja: "Nekem az tetszett a legjobban, mikor ott fent táncoltunk az emeleten, meg az is volt legjobb benne, mikor kézműveskedtünk, csináltuk ezeket a dolgokat." Baranyi Máté: "Kint a folyosón táncoltunk és sokat játszottunk, itt bent csináltunk egy madarat az ágon." Kalotaszegi, moldvai és dunántúli dallamok csendültek fel a táncházban, ahol 170 kishegyesi gyerek ropta a táncot. A gyerekek többféle hangszerrel is megismerkedhettek a Figurás banda közreműködésével, mint például a hegedű, a dob és a koboz, amely a moldvai zenében jellegzetes.



A győri Cifra Műhely önkéntes tagjai a magyarság kulturális örökségének megismertetésével és népszerűsítésével foglalkoznak, külön figyelmet szentelve a fiatal generációnak. Deésy Gábor, "A célunk, hogy az általunk képviselt kárpát-medencei kulturális értékekből egy kis ízelítőt, bemutatót adjunk, de a bemutató szó nem is igazán helytálló, hiszen nem az a célunk, hogy mi eljöjjünk és bemutassuk, mondjuk a táncokat, ez egy apró része a programunknak, sokkal inkább arra törekszünk, hogy bevonjuk a gyerekeket." A Cifra Műhely foglalkozásai ingyenesek, amelyeket Kishegyesen kívül több vajdasági településen is megtartanak. Hajvert Lódi Andrea ,a VMMI munkatársa: "Ez egy fantasztikus lehetőség, hogy a gyerekek ingyen részt vehetnek ilyen programokon, itt is a kishegyesi alkalommal azt láttuk, hogy mennyire élvezik ezek a kicsik és ez egy fantasztikus közösségépítő lehetőség, mindamellett, hogy a néphagyomány és egyéb értékeket így tudják elsajátítani." A napokban több mint 500 vajdasági alsó tagozatos kisdiák ismerkedhet meg a magyar népi kultúrával a győri Cifra Műhely tagjainak jóvoltából.
Cifra Műhely
vajdasági körút
magyar népzene

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.