Ugrás a tartalomra

Felnőtteknek szóló tündérmese

2023.08.30
14:16
2023.08.30
16:26
Forrás
Pannon RTV
Az Iglic című előadással, szeptember ötödikén kezdi meg a idei évadát a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata.

A felnőtteknek szóló tündérmese a szabadkai városnapi programsorozat része, így mindenki számára ingyenes az előadás, azonban regisztráció szükséges. A darabot Siflis Anna rendezte.

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának évadnyitó első bemutatója egy felnőtteknek szóló tündérmese: Az Iglic. Van egy világ, amely párhuzamos a miénkkel. Furcsa lények lakják, mint a történet főszereplője is. Ő is csak szeretetre vágyik, mint mindannyian. Alakokat vesz fel, hogy kapcsolódjon és elérje a célját: tartozzon valakihez. Ám nagyon nehéz a helyzetbe kerül, amikor olyan baráti párossal próbálkozik, akik maguk is önző kapcsolatban élnek egymással.

Greguss Erdélyi Hermina, színész: „Nekem nagyon izgalmas volt felfejteni és mögé állni színészként, valamint a mögöttes tartalmakat úgy megpróbálni átadni, hogy az érthető legyen a néző számára. Nagyon érdekes befogadói szinten, ha más nem a magyar nyelv bravúrjait hallgatva befogadni ezt a szöveget.”

Siflis Anna szabadkai származású rendező jelenleg a szegedi Kövér Béla Bábszínházban dolgozik. Az Iglic című darab az első rendezése szülővárosában, Szabadkán.

„Számomra az Iglic azért volt egy izgalmas folyamat, mert meg kellet találnom, hogy hogyan kapcsolódik a színházhoz, mármint magához a színházi világhoz. Ennek a két világnak a találkozása az nagyon a színház és a való élet találkozása. Ebből az aspektusból próbáltuk megfogni az Iglic jelenségét. Hogy ki ez a lény, társai, segítői.”

A mű képi és nyelvi világa rendkívül izgalmas. Egy hétköznapi és mesebeli világ keveredik állandóan szövegi és cselekményi szinten. A páratlan díszletet és kosztümöket egy budapesti tervező, Molnár Anna alkotta meg. A darab zenéjét pedig Szászi Petra szerezte.

Körmöci Petronella, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művészeti vezetője: „Az Iglic című előadásunk egyben ősbemutató is. Szerbiában először most játsszuk ezt a darabot. Magyarországon is ritkán játszott, hiszen egy friss kortárs műről van szó. A darabot Caryl Churchill kortárs angol írónő írta, akinek van egy alapvető tulajdonsága, ami számomra őt különösen szimpatikussá tette, mégpedig, hogy műveiben nem fél kritikusan viszonyulni semmilyen társadalmi kérdéshez.”

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata az idei évadban Az Igliccel együtt 10 darabot tűz repertoárra a tervek szerint.

Iglic
Népszínház
Szabadka
bemutató
Siflis Anna

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.