Ugrás a tartalomra

Felolvasószínház Szendrey Júlia életéről

2023.09.07
11:08
2023.09.07
16:26
Forrás
Pannon RTV
A felújított újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ új évadának első programjaként Szendrey Júlia életét dolgozták fel és mutatták be felolvasószínház formájában.

Szendrey Júlia Petőfi Sándor felesége volt. Az írónő szerepét Ladisity Nóra játszotta el. Szerinte a darab gyorsan összeállt. „Nadrágban járt, rövid haja volt, ezért feltételezhetjük, hogy egy kicsit fiúsabb volt. Szivarozott, ami akkoriban a nőkre nem volt jellemző, viszont ő megtette ezt a lépést és belevágott egy ilyen életbe.”

Az előadásban a költők hétköznapi életének mozzanatait próbálták bemutatni a közönségnek. A szerepek megalkotását Tóth Dániel segítette. „Alapjáraton két személy jelenik meg, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia és az ő privát életüket próbáltuk felcsillantani ezeken a kiragadott leveleken és verseken keresztül megmutatni azt, hogy valójába milyen emberek voltak ők azok alapján, amit nem csak ez a prezentáció által tudunk róluk, hanem az életművük által is.”

A prezentációba fűzött előadás ötletgazdája Ladisity Melinda volt. Az előadás során néhány vers is elhangzott, valamint Petőfi és Szendrey levelezéséből is hallhatott részleteket a közönség. „155 éve, hogy elhunyt Szendrey Júlia. Nagyon sokan ismerjük, mint Petőfi Sándor feleségét, ugye a feleségek felesége, de nagyon keveset tudunk róla. Kevesen tudják azt, hogy ő is költő, író és műfordító volt és egy nagyon jó édesanya és feleség is volt.”

A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ egyébként számos színes programmal is várja az érdeklődőket. Bábelőadást, társasjáték estet, játszóházat és különböző zenés programokat is szoktak szervezni.

Újvidék
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ
Ladisity Melinda

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.