Ugrás a tartalomra

Felolvasószínházzal kezdődött a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának rendezvénysorozata

2023.10.24
20:34
2023.10.25
19:15
Forrás
Pannon RTV
A kortárs vajdasági szerzők felolvasószínházával kezdődött el a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának rendezvénysorozata kedden. Két nyertes pályamunkát olvastak fel a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

A vajdasági létről, és azokról az emberekről szól László Judit: Végállomás című műve, akik itt maradtak és itt próbálnak meg érvényesülni a maguk módján. A nyertes pályamunka rendezője Némedi Emese.

László Judit, szerző: „Soha ilyen formában nem voltam még színházban. Voltam az egyik oldalon, voltam a másikon, de a nézői oldalon, mint író, még soha nem voltam, és izgulok, hogy ezt, hogyan csinálták meg, és hogy vajon hogyan fogadják majd azok, akik nézik.”

Rókus Zoltán nem először ragadott tollat, hiszen néhány évvel ezelőtt is pályázott és nyert is a drámapályázaton. Számára a felolvasószínház és az azt követő vitafórum hasznos, és az elhangozó kritikák által fejlődni tud. Mostani, Macska a ketrecben című darabja egy modern népszínmű, melynek rendezője Kucsov Borisz: „Mindig nagy dolog akár íróként részt venni benne, voltam moderátor is, szereplő is és most rendező. Mindig egy fontos találkozása a vajdasági életnek ezekkel az új darabokkal, ezekkel a friss szövegekkel, amik reflektálnak a világra, a korra, amiben élünk, a társadalmunkra. A mostból szólalnak meg általában.”

Téma- és műfaji megkötés nem szerepelt a kritériumok között, az viszont igen, hogy egy egész estét betöltő mű szülessen vajdasági vagy vajdasági származású alkotó tollából. A beérkezett munkák közül nyolcat értékelt a háromtagú szakmai zsűri. Szerintük a mostani volt az egyik legerősebb mezőny.

Brestyánszki Boros Rozália, zsűritag: „Rendkívül színes volt a paletta. Voltak színházban dolgozó, színházi tapasztalattal rendelkező emberek és voltak olyanok is, akik nem. Nagyon jó munkák érkeztek be, nagyon élvezetes volt őket olvasni.”

A drámapályázatot a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata hirdeti meg minden évben. A nyertes szövegeket új helyszínen, ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban olvasták fel.

Körmöci Petronella, társulatigazgató, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: „Az is előfordult, hogy továbbküldtük ezeket a drámákat további elbírálásra az anyaországba, és mondjuk Borisz egyik drámája Shakespeare-díjat nyert, tehát nincs vége ezzel a történetnek egyrészt, másrészt nagyon dicséretes, hogy ennyien írnak, ennyi közülük a fiatal. Remélem, hogy arra is lehetőségünk lesz, hogy mi is mihamarabb bemutassunk egy-egy ilyen darabot.”

A Délvidéki Magyar Színjátszás Napjának programsorozata vasárnap a Pataki gyűrű-díj átadásával zárul.

Délvidéki Magyar Színjátszás Napja
Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.