Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A fénykép és a mozgásművészet kapcsolata

2019-11-25
14:05
2019-11-25
17:01
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a Desiré Fesztivál keretében került bemutatásra Nagy József koreográfus Mnémosyne performansszal egybekötött fényképkiállítása a szabadkai Kortárs Galériában.

Harminc évvel első előadásának létrehozása után Nagy József egy globális darabot készít, amely fényképészetet és a mozgásművészetet ötvözi. A nagyszínpadon az emberi test volt az etalon, a fotókon pedig olyan figurák, amelyek körvonalukból ítélve békák lehetnek. Ezekből és néhány talált tárgyból állt össze a fotósorozat a művész. A tárlatot Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő, író nyitotta meg, aki elmondta, a művészük új életet lehelt ezekbe a békákba: „Ez a modern művészet alapja, a Lautréamonti szépségfogalom. Amikor a művész két különböző, két távoli dolgot egymás mellé helyez. Ő a varangylemez mellé tett egy különös tárgyat.”

A Mnémosyne azaz emlékezés Nagy József számára egyúttal összegzés is, egy alkotói időszaknak a lezárása: „Még életemben sosem használtam fotót a színdarabjaimban. Ez mindig is egy kihívás volt. Habár én már rég óta fotózom, most úgy éreztem, hogy eljött az idő, most meg tudom csinálni. Így született a MNÉMOSYNE. Ez csak is egy miniatúra lehet, egy rövid gesztus. Idézőjelesen rövid, mivel ez is lehet 20 perc, míg megteremtődik az az atmoszféra, az a helyzet a fotográfiai gesztussal a végén, amikor megmutatkozik a kép is, amiről szó lenne a játékban. Így lett kerek az egész.”

Az idei miniatúra után Nagy József jövőre egy nagy színpadi darabbal szeretne visszatérni.

Nagy József
Desiré
Kortárs Galéria
Tolnai Ottó

Most

Népszerű