Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A fénykép és a mozgásművészet kapcsolata

2019.11.25
14:05
2019.11.25
17:01
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a Desiré Fesztivál keretében került bemutatásra Nagy József koreográfus Mnémosyne performansszal egybekötött fényképkiállítása a szabadkai Kortárs Galériában.
Pannon RTV/Raffai Csaba

Harminc évvel első előadásának létrehozása után Nagy József egy globális darabot készít, amely fényképészetet és a mozgásművészetet ötvözi. A nagyszínpadon az emberi test volt az etalon, a fotókon pedig olyan figurák, amelyek körvonalukból ítélve békák lehetnek. Ezekből és néhány talált tárgyból állt össze a fotósorozat a művész. A tárlatot Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő, író nyitotta meg, aki elmondta, a művészük új életet lehelt ezekbe a békákba: „Ez a modern művészet alapja, a Lautréamonti szépségfogalom. Amikor a művész két különböző, két távoli dolgot egymás mellé helyez. Ő a varangylemez mellé tett egy különös tárgyat.”

A Mnémosyne azaz emlékezés Nagy József számára egyúttal összegzés is, egy alkotói időszaknak a lezárása: „Még életemben sosem használtam fotót a színdarabjaimban. Ez mindig is egy kihívás volt. Habár én már rég óta fotózom, most úgy éreztem, hogy eljött az idő, most meg tudom csinálni. Így született a MNÉMOSYNE. Ez csak is egy miniatúra lehet, egy rövid gesztus. Idézőjelesen rövid, mivel ez is lehet 20 perc, míg megteremtődik az az atmoszféra, az a helyzet a fotográfiai gesztussal a végén, amikor megmutatkozik a kép is, amiről szó lenne a játékban. Így lett kerek az egész.”

Az idei miniatúra után Nagy József jövőre egy nagy színpadi darabbal szeretne visszatérni.

Nagy József
Desiré
Kortárs Galéria
Tolnai Ottó

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:59

Szenttamás község napja

Koszorúzással és oklevelek kiosztásával emlékeztek meg Szenttamás község napjáról. 77 évvel ezelőtt, ezen a napon vették át a hatalmat a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a szovjet Vörös Hadsereg egységei a település felett.
14:08, Frissítve: 14:14

Pásztor István: Elfeledett mozgások válnak újra reálissá

Olyan mozgások válnak újra reálissá, a mindennapunk részévé, amelyeket már elfelejtettünk - mondta Közügyek című műsorunk felvételén Pásztor István a tegnap megindított Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálataival kapcsolatban.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.

Vučić: szerb és magyar, barát és testvér

A VMSZ elnökével közös képet jelentetett meg az Instagramon a szerb köztársasági elnök. A Szabadka és Szeged közötti vasút felújítási munkálatainak alapkőletételét követően