Ugrás a tartalomra

A fénykép és a mozgásművészet kapcsolata

2019.11.25
14:05
2019.11.25
17:01
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a Desiré Fesztivál keretében került bemutatásra Nagy József koreográfus Mnémosyne performansszal egybekötött fényképkiállítása a szabadkai Kortárs Galériában.

Harminc évvel első előadásának létrehozása után Nagy József egy globális darabot készít, amely fényképészetet és a mozgásművészetet ötvözi. A nagyszínpadon az emberi test volt az etalon, a fotókon pedig olyan figurák, amelyek körvonalukból ítélve békák lehetnek. Ezekből és néhány talált tárgyból állt össze a fotósorozat a művész. A tárlatot Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő, író nyitotta meg, aki elmondta, a művészük új életet lehelt ezekbe a békákba: „Ez a modern művészet alapja, a Lautréamonti szépségfogalom. Amikor a művész két különböző, két távoli dolgot egymás mellé helyez. Ő a varangylemez mellé tett egy különös tárgyat.”

A Mnémosyne azaz emlékezés Nagy József számára egyúttal összegzés is, egy alkotói időszaknak a lezárása: „Még életemben sosem használtam fotót a színdarabjaimban. Ez mindig is egy kihívás volt. Habár én már rég óta fotózom, most úgy éreztem, hogy eljött az idő, most meg tudom csinálni. Így született a MNÉMOSYNE. Ez csak is egy miniatúra lehet, egy rövid gesztus. Idézőjelesen rövid, mivel ez is lehet 20 perc, míg megteremtődik az az atmoszféra, az a helyzet a fotográfiai gesztussal a végén, amikor megmutatkozik a kép is, amiről szó lenne a játékban. Így lett kerek az egész.”

Az idei miniatúra után Nagy József jövőre egy nagy színpadi darabbal szeretne visszatérni.

Nagy József
Desiré
Kortárs Galéria
Tolnai Ottó

Most

13:35, Frissítve: 13:44

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.
11:34, Frissítve: 13:47

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.