Ugrás a tartalomra

Fiákeres felvonulással űzték el a telet Tiszaszentmiklósról

2023.02.19
14:04
2023.02.19
17:24
Forrás
Pannon RTV
Bánátban sem marad tovább a tél. Erről a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület tagjai gondoskodtak. A farsangi rendezvényen elűzték a télies napokat.

Nem bízták a véletlenre a télűzést Tiszaszentmiklóson, ahol fiákerekkel és lovaskocsikkal indultak útnak a hagyományápolók. Sokan most is örömmel nosztalgiáztak a régi szép időkről.

Hajnal Erzsébet, Tiszaszentmiklós: „Leginkább szánkóval jöttek, mert akkoriban nagy telek voltak. Most fiákerekkel, mert nincs hó. Meg az a sok lakodalom, amik voltak valamikor. Mentek az utcán, zenészekkel, mulatással. Most már nincs ez a sok mulatás.”

A rendezvényen résztvevő gyerekek különböző jelmezekbe bújtak.

Bálint Tamarának bár eredeti szakmája cukrász, most egészségügyi nővérnek öltözött.

„A farsangot azért szeretem, és azért tartom fontosnak, mivel a gyerekeknek ez egy nagyon érdekes dolog. Nagyon szeretik, szeretnek beöltözni, és ahogy a bábút égetjük. Ezzel elűzzük a telet. Azért öltöztem ennek, mivel nálunk a szomszédban egy ápolónő van, és így gondoltam, hogy akkor ez leszek.”

A Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület által szervezett rendezvényen a falu több nemzeti közössége összegyűlt, hogy együtt éltessék a hagyományt.

Törtei János, alelnök, Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület, Tiszaszentmiklós: „Idén hatodik alkalommal szervezzük meg, második alkalommal a székházunkból indul a szervezés. Tavaly kezdtük innen. Nagy hagyománya van, nagy érdeklődés van rá. Itt részt vesznek szerb, magyar gyerekek, a falu minden gyereke részt vesz, amiben az iskola is nagy segítséget nyújt számunkra.”

A farsangi időszak jellegzetessége, a kiszebáb, itt sem úszta meg a tűzgyújtást, mindemellett a fánkok is gyorsan elfogytak.

felvonulás
fiáker
Tiszaszentmiklós
Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 14:58

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.
11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.