Ugrás a tartalomra

Fiatal fúvósok szemléje Nagybecskereken

2024.02.08
11:47
2024.02.08
16:24
Forrás
Pannon RTV
Nagybecskereken tartották a Vajdasági Fúvósok XVIII. Fesztiválját szerda délután. A Kultúrközpontban a közönség Mozart, Beethoven, Csajkovszkij, Bartók művei mellett örökzöld melódiákat, dzsesszt és népzene-válogatást hallgathatott.

A rendezvény célja a fúvószene népszerűsítése, elsősorban a fiatalok érdeklődésének a felkeltése a fúvós hangszerek, de mindenekelőtt a minőséges zene iránt.

Branislav Gagić, szervező, Nagybecskereki Fúvószenekar: „Mivel ez a vajdasági fúvósok 18. fesztiválja - felnőtt korba léptünk – ezért örülök annak, hogy több mint harminc fellépőnk lesz. Bár el kell mondani, hogy ezúttal a résztvevők a megszokottnál kevesebb városból érkeztek. Egyrészt azért, mert elég sok kollégánk nyugdíjba vonult. Reméljük, hogy a fiatal kollégák majd feltalálják magukat és már jövőre javul a helyzet javul és több fellépőnk lesz.”

A zeneiskolák növendékei fúvóshangszerekkel léptek a közönség elé, esetenként zongorakísérettel. Egy gitáros is csatlakozott hozzájuk.

Kolarek Márió, Nagykikinda: „Kikindáról jöttem, de Nagybecskereken járok a Josif Marinković Zenei Középiskolába. Gitározom. Már nyolc éve foglalkozok zenével és minden mással. Ebbe az együttesbe úgy kerültem be, hogy kérdezték, hogy van-e valaki jelentkező, aki jönne gitározni. És én jelentkeztem.”

A fúvósok találkozóján ezúttal szembetűnően sok leány mutatkozott be.

Dorotea Prodanov, érettségiző, Isidor Bajić Zeneiskola, Újvidék: „Évekig tartó gyakorlás, néha könnyek is vannak. Nem esik jól, ha a fiúk részéről elmarasztaló megjegyzések hangzanak el, amikor egy lány ilyen hangszert választ. Szerencsére ez nem gyakori. Ezt meg kell szokni és küzdeni kell. Lényegében ez egy szép hangszer és örülök neki, hogy egyre több kislány választja. Büszke vagyok arra, hogy kürtös vagyok.”

A találkozó keretében megtartotta tisztújító közgyűlését a vajdasági zenepedagógusokat felölelő Vajdasági Fúvósok Aktívája. Az elnök Branislav Gagić, az alelnök pedig Dienes László, rézfúvós tanár lett.

Dienes László, igazgató, Stevan Hristić Alapfokú Zeneiskola, Apatin: „Most beszélgettünk, hogy apadás van a rézfúvós hangszerek iránt Vajdaság-szerte, vagy lehet mondani úgy is, hogy egész Szerbia-szerte. Azon kell, hogy dolgozzunk, hogy minél több gyerekkel megszerettessük első sorban azt, hogy zeneiskolába járjanak, másodsorban, mint rézfúvós tanár, hogy valamilyen rézfúvós hangszeren játszanak.”

A fesztivál sok zenész-palántának első bemutatkozási alkalom volt. A szakemberek szerint fontos, hogy a fiatal zenészek megismerkedjenek, hallgassák egymást, mert az egészséges versengésen tanulni lehet egymástól.

Nagybecskerek
fúvósok

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.