Ugrás a tartalomra

Filmtábor a Bolyaiban

2022.07.27
16:38
2022.07.28
13:19
Tábort tartanak a Bolyai Filmműhelyben. A diákok csoportokra osztva, több filmen is dolgoznak. A kész alkotásokat később majd fesztiválokon is bemutatják.

A fiatalok saját koncepció alapján készíthetnek filmet, vagy csatlakozhatnak egy már alkotó csoporthoz. Délelőtt filmforgatás, este pedig elemzések sora jellemzi a tábor időbeosztását.

Gubis Alex, Csantavér: „Esténként vannak prezentációk, filmeket elemzünk, és hasonlók. És szimplán az alapokat, akik nem tudják, azoknak ilyen gyorstalpalóként átadják, és valamennyi gyakorlatot is tudnak szerezni a kisebb gyerekek, akik idejönnek."

Sok résztvevő már évek óta visszajár a táborba. Kadvány Kitti, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulója másodszor jött.

„Két filmen dolgozom párhuzamosan. Az egyiket az operatőrömnek az írása szerint rendezem, a másikat pedig az én forgatókönyvem alapján. A betegségekről, tehát a szellemi, bipoláris zavarról szól az én forgatókönyvem, a másik forgatókönyv pedig, amit feldolgoztunk, az öngyilkosságról."

A táborban a diákok belekóstolhatnak az írásba, dramaturgiába és a vágásba. Felvehetik a rendező, operatőr, vágó vagy asszisztens szerepét. A filmműhely egész évben látogatható, hiszen az iskolában szakkörként választható. Viszont a tábor azért fontos, mert itt gondtalanul, csak a filmgyártásra tudnak fókuszálni a résztvevők - jelentette ki a filmműhely vezetője, Megyeri Gábor.

„Ennek a tábornak a lényege az, hogy amit év közben elméletileg megtanultak vagy kidolgoztak különböző filmötleteket, azoknak a filmeknek a forgatása folyik most, és erre a táborra visszatérnek azok a bólyaisok is, akik már nem bólyaisok, de valamikor itt tanultak, tagjai voltak a filmműhelynek, és ilyenkor ők is visszajönnek alkotni, mentorkodni a többiek közé."

A tábor után a felvett anyagok gyors áttekintése és vágása következik. A kész kisfilmeket végül fesztiválokra küldik.

Bolyai Filmműhely
film
tábor

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.