Ugrás a tartalomra

„Föltámadott a tenger” Milyen tenger?

2024.01.19
07:24
2024.01.19
17:15
Forrás
Pannon RTV
Nagyszabású vajdasági bemutató koncertet tartottak Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban a VM4K Csütörtök esték programsorozata keretében.

A külön erre az alkalomra összeállt zenekarok a „Föltámadott a tenger.” Milyen tenger? pályázatra írt újragondolt Petőfi-verseket zenésítették meg.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a MOZDULJ! PETŐFI! vajdasági programsorozat részeként huszonegy költő vállalta Petőfi költészetének továbbgondolását. A versek a Vajdasági Előretolt Helyőrség mellékleteként tavaly egy válogatásban is megjelentek. Ezeket a verseket hat vajdasági művész zenésítette meg: Bakos Árpád, Erős Ervin, Klemm Dávid, Mezei Szilárd, Verebes Ernő és Pálfi Ervin.

Šujić-Lukács Lilla, kulturális referens, VM4K: „Az egész nyilvános és meghívásos felhívás megtörtént tavaly januárjában, amelyben kortárs vajdasági költőket biztattunk arra, hogy készítsék el ezeket a Petőfi ihletésű verseket, és akkor már gondolkodtunk, hogy ennek mi lehet a következő lépése, és valamikor nyáron kértük fel ezeket a vajdasági zeneszerzőket.”

Pálfi Ervin, Antalovics Péter, Léphaft Pál, Szőcs Attila és Tékiss Tamás Petőfi-átköltéseit kapta. Mindegyik eltért a hagyományos formától, és szabadon asszociált Petőfi lelkületére.

Pálfi Ervin, színész, zeneszerző: „Kicsit többet kell rádolgozni a zeneszerzőnek, hogy megtalálja a közös hangot a verssel, és hogy ezt olyan zenei formába tudja ölteni, hogy az valamilyen slágerformát, a szónak a jó értelmében, hozzon.”

A Petőfi-koncert a Szekeres László Alapítvány és a VM4K szervezésében valósult meg.

Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház
VM4K
Csütörtök esték
Petőfi Sándor
Mozdulj! Petőfi!

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.