Ugrás a tartalomra

„Föltámadott a tenger” Milyen tenger?

2024.01.19
07:24
2024.01.19
17:15
Forrás
Pannon RTV
Nagyszabású vajdasági bemutató koncertet tartottak Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban a VM4K Csütörtök esték programsorozata keretében.

A külön erre az alkalomra összeállt zenekarok a „Föltámadott a tenger.” Milyen tenger? pályázatra írt újragondolt Petőfi-verseket zenésítették meg.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a MOZDULJ! PETŐFI! vajdasági programsorozat részeként huszonegy költő vállalta Petőfi költészetének továbbgondolását. A versek a Vajdasági Előretolt Helyőrség mellékleteként tavaly egy válogatásban is megjelentek. Ezeket a verseket hat vajdasági művész zenésítette meg: Bakos Árpád, Erős Ervin, Klemm Dávid, Mezei Szilárd, Verebes Ernő és Pálfi Ervin.

Šujić-Lukács Lilla, kulturális referens, VM4K: „Az egész nyilvános és meghívásos felhívás megtörtént tavaly januárjában, amelyben kortárs vajdasági költőket biztattunk arra, hogy készítsék el ezeket a Petőfi ihletésű verseket, és akkor már gondolkodtunk, hogy ennek mi lehet a következő lépése, és valamikor nyáron kértük fel ezeket a vajdasági zeneszerzőket.”

Pálfi Ervin, Antalovics Péter, Léphaft Pál, Szőcs Attila és Tékiss Tamás Petőfi-átköltéseit kapta. Mindegyik eltért a hagyományos formától, és szabadon asszociált Petőfi lelkületére.

Pálfi Ervin, színész, zeneszerző: „Kicsit többet kell rádolgozni a zeneszerzőnek, hogy megtalálja a közös hangot a verssel, és hogy ezt olyan zenei formába tudja ölteni, hogy az valamilyen slágerformát, a szónak a jó értelmében, hozzon.”

A Petőfi-koncert a Szekeres László Alapítvány és a VM4K szervezésében valósult meg.

Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház
VM4K
Csütörtök esték
Petőfi Sándor
Mozdulj! Petőfi!

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű