Ugrás a tartalomra

Fujkin István kiállítása a Klein House közösségi bárban (videó)

2016.08.31
09:56
Fujkin István vajdasági születésű, jelenleg Kanadában élő festő kiállítással egybekötött előadását láthatták az érdeklődők kedden a Klein House közösségi bárban Szabadkán
Fujkin István vajdasági születésű, jelenleg Kanadában élő festő kiállítással egybekötött előadását láthatták az érdeklődők kedden a Klein House közösségi bárban Szabadkán. A bemutatott Kék bagoly képsorozatot az indiánok kultúrája, a spiritualitás és a szertartások inspirálták. Mivel a képeket körülményes lett volna Kanadából ideszállítani, ezért a falra vetítették azokat. Fujkin István horgosi születésű festő Kék bagoly képsorozata a hagyományos indián kultúra számos elemét tartalmazza. A jelenleg torontóban élő képzőművész a kanadai őslakos művészet által inspirált kompozíciókat alkot, melyek az indián zene és a kép összefonódását mutatják be. Varga Attila zenei aláfestése megalapozta az est hangulatát. Varga Attila, magyartanár: „Ez a muzsika más, mint amit én ismerek és amivel eddig foglalkoztam lévén, hogy nem strófikus szerkezetű a dallama, és gyakorlatilag a szöveget énekelik. Szöveget dalolnak, majdhogynem kántálva.”



A hagyományos indián spiritualitásra épülő Kék bagoly képsorozathoz kapcsolt előadás célja, hogy az észak-amerikai indián kultúra és tradíció elemeit a mai ember képi világával kapcsolja össze. Fujkin István, képzőművész: „Az indiánok felé is tartozom ennyivel, hogy ilyen módon elmozdítsam azokat az információkat, amiket a hollywoodi filmek így, vagy úgy félremagyaráztak, vagy egy látvány után másként kezeltek. Amit lehetséges azt próbálom helyretenni. A másik ennél sokkal fontosabb, hogy a kultúrájukról, a szakrális életükről tudjak beszélni.” Fujkin István Kék bagoly képsorozata bemutatkozó körútra indul. Megtekinthető lesz Horgoson, a művész szülőfalujában, valamint Magyarország több településén is.
kiállítás
Fujkin István

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.