Ugrás a tartalomra

G. Erdélyi Hermina és Mezei Zoltán az évad legjobb főszereplői a szakmai zsűri szerint (videó)

2017.06.16
06:28
Csütörtök este tartotta évadzáró műsorát a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Csütörtök este tartotta évadzáró műsorát a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. A Prah című előadás után kiosztották a legjobb női és férfi főszereplőnek, valamint a legkreatívabb munkatársnak járó díjakat. A gálaműsoron nyilvánosságra hozták a 2016–17-es évad Pataki Gyűrű-díj jelöléseit is.     A Prah című keserű komédia volt a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának utolsóként bemutatott előadása az évadban. A produkcióban egy vidéki házaspárnak ötös találata van a lottón. A gálaműsoron is ezt a darabot mutatták be. Az ebben alakított szerepéért Mezei Zoltán kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést. A díj meglepetésként érte, de hálás a színháznak, mert - mint mondja - egész évben jó szerepeket játszhatott. Mezei Zoltán, az évad legjobb férfi főszereplője: „A Natival nagyon jól egymásra tudtunk hangolódni és egymást tudtuk segíteni azokban a pillanatokban, amikor erre szükség volt, úgyhogy fele talán az övé ennek a díjnak, a Natié.” A legjobb női főszereplő G. Erdélyi Hermina lett a Csak egy szóval mondd című műben Rosario alakításáért. Maga a szöveg nem jelentett számára kihívást, de a szereplők lelkiállapotának összetettsége annál inkább. „Azért az Egy szóval mondd után mind a hárman elfáradunk, de én elejétől a végéig viszem tulajdonképpen, benne vagyok, időm nincs szusszanni, ez megtréningeztet és kifáraszt, de nagyon jó élmény.”



A 2016–2017-es évad szakmai zsűrije, Káich Katalin nyugalmazott egyetemi tanár, művelődéstörténész, Olivera Đorđević rendező, társulatvezető és Oláh Tamás teatrológus az évadban bemutatott öt előadás megtekintése után hozta meg a döntést. Oláh Tamás, teatrológus, dramaturg, zsűritag: „Ebben az évadban is rengeteg nagyon nívós, nagyon összetett, nagyon izgalmas és kidolgozott alakítást láthattunk a színészektől. Nagyon jó összjáték volt nagyon sok előadásban, nagyon sok produkcióban.” Idén az elmúlt évekkel ellentétben a közönség nem szavazott, viszont Gyarmati Kata társulatvezető ajánlása alapján átadták a legkreatívabb munkatársnak járó díjat is, amit a díszletfestő Takács Tibor kapott. Gyarmati Kata, művészeti vezető, Szabadkai Népszínház Magyar Társulat: „Ő egy technikai munkatársunk, és ez külön örömömre szolgált, hogy tudom értékelni azokat a munkásokat is, akik talán a közönség számára annyira nem nyilvánvalóak, mert a háttérből segédkeznek bele egy-egy előadás megszületésébe.” A Pataki Gyűrű-díjra idén Huszta Dánielt, Lőrinc Tímeát, Mészáros Árpádot, Nagyabonyi Emesét és Vicei Natáliát jelölték.
Mezei Zoltán
G. Erdélyi Hermina
Prah
legjobb színész

Most

19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.
16:26

Így várja Budapest a kínai elnököt

Belgrádból Budapestre repül a kínai elnök. Hszi Csin-ping péntekig tartó látogatása során kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel.
15:19, Frissítve: 17:27

Ahol a kihívásból játék lesz

Labdarúgás, röplabda, sakk – ezekben a kategóriákban mérhették össze tudásukat középiskolás diákok és egyetemi hallgatók Szabadkán. Sportnapot tartottak a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.