Ugrás a tartalomra

Gion Nándor születésnapján átadták az irodalmi és képzőművészeti pályázat díjait

2024.02.01
21:53
2024.02.02
18:54
Forrás
Pannon RTV
A szenttamási Népkönyvtár és a Gion Nándor Emlékház december elején harmadik alkalommal hirdette meg Gion Nándor tiszteletére az irodalmi és képzőművészeti pályázatát.

A díjakat ma adták át Szenttamáson.

A két pályázat díjnyertes alkotói számára a jutalmakat a Népkönyvtárban a szenttamási író születésnapján, február 1-jén adták át. Balázs Luca, díjazott, 7. osztályos diák: „Az egyik kedvenc íróm Gion Nándor, az Engem nem úgy hívnak, olvastam a Kárókatonák még nem jöttek vissza, a Postarablókat. Ezen kívül még olvastam tőle könyveket, azokra már nem emlékszek, de nagyon szeretem és szeretném még olvasni.”

Az irodalmi és képzőművészeti pályázat egyik célja, hogy a diákok a regényekben említett helyszíneket összehasonlítsák a mai környezettel, és bemutassák, hogy azok mennyit változtak az idők folyamán. Pintér Andrea, igazgató, Szenttamási Népkönyvtár: „Azt szerettük volna, hogy ha a gyerekek kezükbe veszik Gion könyveit, olvassák, ugyanis tudjuk, hogy nagyon sok ifjúsági regényt írt, és a fiataloknak érdekes lehet, hiszen a regények zöme itt játszódik Szenttamáson, ismerős a környék, ismerős épületeket fedezhetnek fel ezekben a regényekben.”

Az alsósok a Ferenc-csatornához kapcsolódó rajzokat készítettek, a felsősök pedig fogalmazásokat írtak, felhasználva az író Engem nem úgy hívnak című ifjúsági regényének történetét. Matarugin Elvira, tanító: „Nagyon szeretjük az élővilágot, és nagy figyelemmel követjük mindig az ott élő állatok, növények változását az évszakokon keresztül. Így rajzainkon is ott van a kárókatona, ott vannak a szürke és a fehér gémek, a hattyúk, a sirályok, mindazok, amit itt Szenttamás élővilágában megtalálhatók.”

A Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat 2012-ben indult, keretében minden évben meghirdetik a novellapályázatot, ami az idén 12. alkalommal történt meg. A magyar nyelven írt munkákat az egész Kárpát-medencéből várják. Németh Dezső, elnök, Gion Nándor Kulturális Központ: „Az idei pályázat 2024. július 1-ig lesz nyitva, tehát addig várjuk a pályázatokat. A pályázatok lehetnek postai úton eljuttatva a Gion Nándor Emlékház címére, ami a honlapunkon megtalálható, valamint elektronikusan is elfogadjuk a pályázatokat.”

A két pályázaton 15 alsós és nyolc felsős diák részesült jutalomban.

díjátadás
Gion Nándor
Balázs Luca
Pintér Andrea

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.