Ugrás a tartalomra

Golden Globe-díjas a Saul fia (videó)

2016.01.11
11:58
A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését
A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat, Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, amely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését. A legjobb dráma A visszatérő, a legjobb vígjáték a Mentőexpedíció lett. A Saul fia a Mustang című francia, az El Club című chilei, a Legújabb testamentum című belga-francia-luxemburgi és a Miekkailija című finn-német-észt filmmel volt versenyben. Ami Szabó Istvánnak kétszer sem jött össze, az most Nemes Jeles Lászlónak elsőre sikerült: a Saul fia az első magyar film, amelyet elismertek a Golden Globe-on. A magyar rendezőnek Helen Mirren nyújtotta át az Aranyglóbuszt. Az Angol színésznő a boríték kibontása után boldogan adta a világ tudtára, hogy egy olyan ország diadalmaskodott, amely még egyszer sem győzött. A holokauszt hosszú ideig absztrakció volt, számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot - hangsúlyozta Nemes Jeles László a Los Angelesben megtartott gálán. Sylvester Stallone is boldogan térhetett haza a ceremóniáról. A Creed: Apollo fia című alkotásban nyújtott alakításéért érdemelte ki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. Az est legnagyobb győztese a Revenant, azaz a Visszatérő című dráma alkotógárdája voltak. Alejandro González Inárritu rendezőt és a film főszereplőjét, Leonardo DiCapriót is jutalmazták. Meglepetésre egy komolyabb hangvételű alkotás nyert a legjobb vígjáték/musical kategóriában is. Ridley Scott nevetett utoljára, hiszen a magyarországi etyeki filmstúdióban forgatott Mentőexpedíció is szobrot ért. A főszereplője, Matt Damon ráadásul elvitte a legjobb vígjáték/musical színésznek járó kitüntetést. A színésznők közül Brie Larsson, A szoba főszereplője örülhetett. Díjnyertes szerepében egy olyan nőt alakít, akit öt éven keresztül fogva tart egy férfi és akinek gyereket is szül. A legjobb komika pedig a közönség- és kritikuskedvenc Jennifer Lawrence lett, akit Joy című munkában láthattunk. Az est házigazdája Ricky Gervais, a kíméletlenségéről híres angol humorista most is nagy kedvvel gúnyolódott Hollywoodon, és a gálán megjelenő hírességekről is elsütött pár poént. A legjobb forgatókönyv a Steve Jobs-film szkriptje lett Aaron Sorkintól, a legjobb betétdalnak pedig a 007 Spectre - A Fantom visszatér címdalát, a Writing's on the Wallt választották. A legjobb filmzene Ennio Morricone munkáját dicséri, a világhírű 87 éves olasz zeneszerző évtizedek után komponált újra westernfilmhez, Quentin Tarantino Aljas nyolcas című alkotásához. Morricone távollétében a díjat a rendező vette át. Az animációs filmek között a Pixar stúdió műve, az Agymanók nyert.



A televíziós alkotások mezőnyében a legjobb drámai sorozat a Mr. Robot, a legjobb vígjátéksorozat a Mozart in the Jungle lett. A drámai sorozatoknál Jon Hamm, a Mad Men - Reklámőrültek sztárja kapta a legjobb férfi főszereplőnek, Taraji P. Henson pedig a legjobb női főszereplőnek járó díjat, az Empire című sorozatért. A komédiáknál ugyanezeket a kategóriákat Gael García Bernal, a Mozart in the Jungle és Rachel Bloom, a Crazy Ex-Girlfriend főszereplője kapta. A legjobb minisorozat vagy tévéfilm a Hilary Mantel Farkasbőrben című könyvsikerét feldolgozó Wolf Hall lett. Ugyanebben a műfajban a színészek között Oscar Isaac, a Mutassatok egy hőst főszereplőjét díjazták, a színésznőknél pedig a világhírű énekesnő, Lady Gaga kapta a földgömböt mintázó szobrocskát az Amerikai horror történet Hotel című évadában nyújtott alakításáért. A televíziós műfajban a mellékszereplők között Christian Slater és Maura Tierney gazdagodott Golden Globe-díjjal, előbbi a Mr. Robot, utóbbi a The Affair című sorozatban nyújtott alakításáért. A Cecil B. DeMille-életműdíjat Denzel Washington vehette át. (MTI)

Most

21:59, Frissítve: 08:00

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.