Ugrás a tartalomra

Gut Sábesz! - koncert a szabadkai zsinagógában

2021.10.11
10:40
2021.10.11
16:55
Forrás
Pannon RTV
Klein Judit, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely énekesek, valamint Pánczél Kristóf orgona- és zongoraművész hangversenyét hallgathatta a közönség.

Koncerttel kezdődött a szabadkai zsinagógában az idei Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál. A közönség a Gut Sábesz! elnevezésű hangversenyt hallgathatta meg vasárnap este. A szabadkai Zsidó Hitközség idén a járványhelyzetre való tekintettel valamivel kevesebb ingyenes belépőt biztosított az érdeklődőknek.

Klein Judit, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely énekesek, valamint Pánczél Kristóf orgona- és zongoraművész Gut Sábesz! elnevezésű hangversenyét hallgathatta vasárnap este a közönség. Sokan már évek óta követik a visszajáró művészek munkásságát.

Lazović Ruža, Szabadka: „Én őt már régóta követem, hallgatom. Ő egy kiváló magyar kántor, aki világszerte ismert.”

Maja Nagy Bata, Szabadka: „Nagyon tetszett a hangverseny. Tetszett, hogy változatos volt a műsor, voltak klasszikus darabok és filmzene is.”

Josua Steinfeld, a szabadkai Zsidó Hitközség elnöke elmondta, annak ellenére, hogy kis számú a zsidó közösség az Észak-bácskai városban, minden évben arra törekszenek, hogy felejthetetlen kántorkoncerttel ajándékozzák meg a szabadkaiakat. A járványhelyzet miatt az 1200 férőhelyes zsinagógát csak félig tölthették meg. „Csak 600 jegyet oszthattunk ki, én ezt nagyon sajnálom, mert megérdemeltük volna és hiszem, hogy mindenki élvezte volna a hangversenyt, aki eljött volna, mert nem kell hívőnek lenni, itt csak át kell érezni a magas kultúra szellemét.”

Nagy örömmel vendégszerepel immár második alkalommal Szabadkán az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál keretén belül a kántorkoncerten Klein Judit, budapesti énekesnő. Elmondta, a hangverseny zeneszámait a szombati, sábáti ünnepnek a dallamaiból és imáiból, valamint a zsidó népzene, illetve a világi dalok szerzeményeiből szemezgették művésztársaival. Klein Judit, előadóművész, Budapest, Magyarország: „Ezek nagyon történetszerűek, főleg a jídis dalok azok, de minden más dal is, ami elhangzott, amiben részt vettem és amit a fiúk is, igazság szerint, a kántori számok az operaíveket bemutató dallamok és az én picit világibb zenéim is mind-mind hozzám nagyon közel álló dalok, egyiket sem tudnám úgy kiemelni, csak talán a magam műsorában, talán ott tudtam a leginkább önazonos lenni.”

A szervezők minden estére érdekes programmal készültek. Október 13-án, szerdán például Papp Árpád etnológus tart előadást a Szabadkai Városi Múzeumban, csütörtökön pedig Apró Tibor orgonaépítő a Zsidó Hitközség Dísztermében. A koncertekre és a színházi előadásra jegyet foglalni a Dimitrije Tucović utcai Zsidó Hitközség épületében lehet.

Gut Sábesz!
koncert
Josua Steinfeld
Klein Judit

Most

13:35, Frissítve: 13:44

Folyamatosak a fejlesztések Szabadkán

Az elmúlt időszakban több utca is aszfaltburkolatot kapott, töltetcserét hajtottak végre a szabadkai 1-es számú vízgyárban, valamint az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésén is dolgoznak. A VMSZ ezt a munkát június 2. után is folytatná.
11:34, Frissítve: 13:47

Kiadós csapadék kellene a földeken

A hirtelen érkezett és tartósan magas hőmérséklet, valamint a csapadék hiánya továbbra is megnehezíti a termelők helyzetét - mondják a Zenta környéki gazdák. Jelenleg a kártevőkkel is fel kell venniük a harcot.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.