Ugrás a tartalomra

A hagyomány nem retró, hanem annál több

2018.10.03
13:56
2018.10.03
19:46
Forrás
Pannon RTV
Szakmai kerekasztal-beszélgetést szerveztek kedden Torontálvásárhelyen, "A hagyomány nem retró, hanem annál több” címmel.

A résztvevők a hagyomány átéléséről, átadásáról és a közösségre gyakorolt hatásáról beszélgettek.

A néptánc az egyik legfontosabb hagyomány, amely segít a közösséghez való kötődésben.

Brezovszki Roland, néptáncoktató: „Mihelyt körben állunk, ez már egy egyfajta kötődést jelent, mihelyt közös élményekkel gazdagítják még ezeket a foglalkozásokat, műhelymunkákat, gondolok itt fellépésekre, gondolok szülők előtti bemutatkozásra, versenyekre, utazásokra, akkor ez egy fontos kötődést tud adni ahhoz a közösséghez, amihez tartozunk.”

 

A kerekasztal-beszélgetésen a tájszólás megtartásának fontosságáról is beszéltek a vendégek.

Micsik Béla, hitoktató, citeraoktató: „Tartsa meg a tájszólását, ahogy én is szögediesen őzök, töszök, vöszök, szödök, ugyanúgy a bácskaiak kikérik maguknak a tészék, vészék, ugyanúgy itt Vásárhelyen is ne tessék elgyugni azt a gyönyörű szép eő és a Béjla vagyok, engem Béjlának neveztek és nekem az mindig olyan aranyos volt.”

Dicséretes, hogy a szórványtelepüléseken élő emberek igyekeznek megőrizni a hagyományaikat annak ellenére, hogy többnyire szerb közösségekkel vannak körülvéve - jelentette ki Szőke Anna néprajzkutató: „El kell mondanom, hogy amit tapasztalok, hogy a szokás túléli a nyelvet, tehát ahol már az utódok nem beszélik a magyar nyelvet, a szokások megmaradtak, és én ilyenkor úgy érzem, hogy még vissza is billenhet ez majd.”

A torontálvásárhelyi rendezvényen elhangzott, nagyon fontos lenne, ha a szórványban a művelődési egyesületek és az iskolák testvérkapcsolatot alakítanának ki egymással, hiszen a magyar diákoknak is tudniuk kell, hol és hogyan élnek még az itteni magyarok.

Torontálvásárhely

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.