Ugrás a tartalomra

Hagyományos lakodalom lesz a hétvégén Torontálvásárhelyen

2022.07.08
11:39
2022.07.08
18:18
Forrás
Pannon RTV
A régi szokás szerint a nagy napot egy hetes előkészület előzi meg. A menyasszony és a vőlegény csütörtökön a fontos kalácsot vitték el a vendégeknek.

A fontos kalácsot a torontálvásárhelyi Magyar Művelődési és Művészeti Központ tagjai készítették el. A hagyomány szerint ezt a vőlegény és a menyasszony viszi el a vendégeknek.

Kalánka Judit, titkár, Magyar Művelődési és Művészeti Központ, Torontálvásárhely: „Minden személy, aki meg van hívva a lakodalomba, minden ház kap egy fontos kalácsot és az a fontos kalács, ha nem érkezik meg sötétedés előtt az esti fényig, nem mennek el a lakodalomba.”

Fenyvesi Antal szombaton mondja ki a boldogító igent. A Magyarországról érkező vőlegény számára nagy élmény a több napos előkészület. „Teljesen más a légkör itt a kis faluban, mint ott, nem is nagyvárosban, de egy kis városban, szerintem ott ilyen eseményeket nem is lehetne nagyon tartani, mert kevésbé van meg ez a kohézió a településen belül.”

Petrec Teodóra, Torontálvásárhely: „Tavaly volt szerencsénk a párommal egy ilyen kalácshordáson részt venni, mivel magyarországi lakos, nem igazán csöppent bele egy ilyen hagyományos kalács hordásba és nagyon tetszett neki is, ezért úgy döntöttünk, hogy mi is szeretnénk saját lakodalmunkba egy ilyen szeletet bele építeni a torontálvásárhelyi hagyományok közül, ezért is döntöttünk úgy, hogy a kalácshordás mindenképpen része legyen a mi ünnepi hangulatunknak.”

Petrec István, házigazda felidézte emlékeit, miből is állt régebben egy lakodalom egyhetes előkészülete. „Amikor mi fiatalok voltunk, akkor volt egy meghívó hordás, utána apró kalács, sütemény készítés. A szerdai nap volt az ajándék hordás, csütörtökön a kalács hordás, pénteken levágtuk a marhát és utána meg a tyúkvágás volt. Ilyenkor a házigazda alig aludt pár órákat, egész héten át.”

A torontálvásárhelyeik abban bíznak, hogy lesznek még olyan családok a faluban, akik ápolni fogják az ilyen hagyományt és nem hagyják feledésbe merülni.

fontos kalács
lakodalom
Torontálvásárhely

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.