Ugrás a tartalomra

Hamarosan hivatalosan is átadják a Kolo Szerb Kulturális Központot Mórahalmon

2019.04.05
16:42
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Elkészült a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ. Már több rendezvényt is szerveztek az épületben. Legutóbb nemzetközi zeneművészeti versenynek adott helyszínt az intézmény.

A mórahalmi Muzika Balkana nemzetközi zeneművészeti versenyre Szerbiából és Magyarországról is érkeztek résztvevők.

Horváth Anna és Terhes Gréta, résztvevők, Szeged, Magyarország:
„- Zongorán játszunk már negyedik éve és már nagyon összeszoktunk, mert már a legelső évtől kezdve négy-kezesezünk, nagyon szeretjük ezt a hangszert.
- Mit fogunk ma hallani tőletek?
- Schumann Keleti képeket.”

György Abigél Alma, résztvevő, Szeged, Magyarország: „Ez az első versenyem, mert eddig nem szerettem versenyezni, inkább csak a zene miatt játszottam.”

Vorgić Lea Adáról érkezett a versenyre: „A tanárnőm mondta az órán és nagyon jól hangzott. Beszéltem több tanárral és azt mondták, próbáljam meg.”

Erre a megmérettetésre ötvenen érkeztek, azonban hamarosan újabb tehetségkutató versenyt szerveznek a Kolo Szerb Kulturális Központban. Seres István, intendáns, Kolo Szerb Kulturális Központ, Mórahalom, Magyarország: „Május hónapban pedig a fúvósokat és a tamburásokat várjuk, ugyanúgy egy egyfordulós versenyre. Ha pedig tovább megyek a jövő hét is már bővelkedik programokban, egy Tolnai-esttel várjuk a kedves vendégeket.”

Az épület átadását idén Szent Száva napjára, vagyis január 27-re tervezték, azonban ez elmaradt. Még nem született megállapodás a hivatalos megnyitó konkrét időpontjáról. Nógrádi Zoltán, polgármester, Mórahalom, Magyarország: „Hivatalos átadásra érdeklődést mutat mindkét kormány, Belgrádban is és Budapesten is, ennek nagyon örülünk, nagyon megtisztelő ez, sőt még Brüsszel is, mert kevés olyan jó példa van ma Európában, ahol a határ mentén közös fenntartású intézmények működnek.”

Az épület három részből áll. Van egy központi tér, amely a Balkán Szalon nevet viseli, ez egy fogadótér étteremmel és bárrésszel. Van egy multifunkcionális színházterem, amely mobil színpaddal van ellátva és akár 250 személyes bálteremként is lehet használni. Valamint az épületben helyet biztosítottak egy ortodox imahelynek is, amely a hónap végéig fog elkészülni.

Kolo Szerb Kulturális Központ
Mórahalom

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.