Ugrás a tartalomra

Háromszáz éves a szabadkai Szent Mihály ferences rezidencia (videó)

2017.05.15
14:19
1717-ben a ferences rend Szabadkán rezidenciát hozott létre, azaz tartósan letelepedtek
1717-ben a ferences rend Szabadkán rezidenciát hozott létre, azaz tartósan letelepedtek. Az évforduló alkalmából az érdeklődők részt vehetnek a rendházról szóló előadáson, amelyet a Szabadkai Városi Könyvtárában tartanak június 2-án. A ferences rendházban egy héten keresztül, június 15-tól 21-ig megtekinthető Mathias Hanisch késő barokk kori vándorfestő 35 műve. Ezeken a ferences rend tagjait ábrázolja, az alkotások restaurálásában a Szabadkai Városi Múzeum nagy szerepet vállalt. Emellett az érdeklődőket egész évben várják a renddel kapcsolatos tudományos konferenciák és bemutatók. Korhecz Papp Zsuzsanna, restaurátor, Szabadkai Városi Múzeum: „Szabadkán minden a ferencesektől indult. Tehát a török utáni élet kialakítását ők vezették. Az idetelepedett lakosságnak nemcsak a lelki gondozását vezették, hanem orvosaik voltak, az adminisztrációt ők végezték. Az iskoláztatás is ott kezdődött náluk. A művészet is hozzájuk kötődik. Ahogy hallottuk, az első színházi előadást is ők tartották, és a könyvtár, tehát a tudomány, a művészet, az oktatás, minden hozzájuk fűződik.”



Szabadka
évforduló
ferences rend

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.