Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Szunyog Tibor

Herczeg Ferenc Emléknapok az író szülővárosában

2023.09.17
10:12
2023.09.17
16:34
Forrás
Pannon RTV
A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület a szervező.

26. alkalommal szervezték meg a Herczeg Ferenc Emléknapokat az író szülővárosában, Versecen. Emlékének ápolása hozzájárult, hogy a több évtizednyi mellőzés után újra elfoglalja méltó helyét a magyar irodalomban.

A verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület a szervezője a Herczeg Ferenc Emléknapoknak, mely része volt az immár 65. alkalommal megtartott nagyszabású szüreti napoknak. Krizbai Hajnalka, titkár, szervező, Petőfi Sándor Kultúregyesület, Versec: „Öt helység, Torontálvásárhely, Ürményháza, Székelykeve, Temerin és Versec negyven gyermeke mérte össze tudását Herczeg Ferenc meséiből. Büszkén vallom, hogy a gyerekek nagyon jól érezték magukat, ismerkedtek Verseccel, mint várossal, magával a kis kápolnával, ami Dél-Bánátnak tulajdonképpen a legősibb búcsújáró helye.”

Az idei Herczeg Ferenc emléknapoknak magyarországi vendégei is voltak. Balogh Károly, polgármester, Helvécia, Magyarország: „Én mindig hallgatom, hogy Herczeg Ferencről mindig többet és többet tudunk, és én örülök, hogy a történelemben is most szerepel Herczeg Ferenc, írásai és az élete.”

Badacsonytördemic fontos állomás volt Herczeg Ferenc életében, hiszen a Versecre emlékeztető tájat annyira megszerette, hogy ott vásárolt szőlőbirtokot. A gazdálkodáson kívül nagy hatással volt a település kulturális és közösségi életére. A helyiek az író emlékét ma is őrzik. Horváth Zoltán, polgármester, Badacsonytördemic, Magyarország: „Próbáljuk minél jobban és minél szélesebb körben megmutatni azt, hogy mi őrizzük az írófejedelem emlékét. A birtokának a kapuoszlopán tíz évvel ezelőtt egy emléktáblát avattunk, róla neveztük el a badacsonylábihegyi strandunkat, és a strand előtti kis zöld parkban egy Herczeg Ferenc mellszobrot is avattunk. Mindezek mellett februárban megemlékezünk Herczeg Ferenc halálának évfordulójáról, amikor küldöttséggel megyünk fel a Farkasréti temetőbe.”

A negyedszázadot túlélt Herczeg Ferenc Emléknapokat sikertörténetnek nevezi Dudás Károly, aki szinte a kezdetektől résztvevője a rendezvénynek. Dudás Károly, tiszteletbeli elnök, VMMSZ: „Ha nem figyel a tömb a szórványra, és nincs ott állandóan, akkor előbb-utóbb szórvánnyá válik maga is. Azt hiszem, ez így volt. Mi igyekeztünk kezdettől fogva itt lenni, segíteni, amennyit tudtunk. Nagy-nagy öröm az, hogy látom, hogy nem a mi harcunk, hanem az itteniek harca, kapaszkodása a megmaradásba, az sikerrel járt.”

A megemlékezők szüreti bálon is részt vehettek, vasárnap pedig szentmisével zárult a rendezvény.

Herczeg Ferenc Emléknapok
Balogh Károly
Dudás Károly

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.