Ugrás a tartalomra

Hetvenéves a Topolyai Művésztelep

2023.08.09
12:26
2023.08.09
16:53
Forrás
Pannon RTV
Az augusztus 1-je és 8-a között tartott jubiláris alkotótábor munkájában fiatal, középgenerációs és idősebb művészek is részt vettek. A héten tartott alkotóműhely munkáiból a zárónapon kiállítást tartottak.

Tizennégy művész alkotott a hetvenedik alkotótáborban a Topolyai-tó partján. Az idei téma Hommàge – A Topolyai Művésztelep. A résztvevők a telep valamikori művészeinek alkotásaira reflektálnak saját munkáikkal.

Sagmeister Laura, képzőművész: „Én Benes József Tiszapart című képét választottam, úgy vizuálisan, mint személyes kapcsolat miatt is, mivel ismertem, ez azt hiszem egy '65-ös festmény Tiszapart címmel, ami érdekes, mert nem egy itteni kép, egy tiszai kép, de mivel most Kanizsán élek a Tisza mellett, ez is egy kapcsolódási pont volt.”

Zsáki István, a telep egykori vezetője nosztalgiával emlékszik vissza azokra az időkre, amikor még sokszor sárban kellett eljutni a telephelyre saját járműveikkel. Mára ez megváltozott, de a művésztelep lényege most is a közös alkotás, az eszmecsere és az inspiráció.

Zsáki István, képzőművész: „A művésztelepen született gondolatok nem itt alakulnak ki, hanem inkább odahaza, de majdnem minden művésztelepnek van egy pozitív hatása a művészre, mert egy a beszélgetés alapján, másik a munkák alapján, mindig változtat valamit és ez a változás mindig a pozitív irányba történik.”

Idén vajdaságiakat hívtak meg a Topolyai Művésztelepre. A héten a különböző technikákkal született alkotások megtöltötték a telep galériáját, ahol az évkönyvekbe is bepillantást nyerhettek a látogatók.  

Klájó Adrián, telepvezető, Topolyai Művésztelep: „Ez egy nagyon jelentős év mindenki számára, a korábbi résztvevők és az új résztvevők számára is. Ebben az ünnepélyes hangulatban próbáltuk ezt az egy hetet eltölteni, ami mögöttünk van és látható ennek az eredménye itt a falakon, itt a helyszínen. Nagyon fontos, hogy hatvan éve zajlik itt, az első tíz év az másik helyszínen volt, de hatvan éve találkoznak a művészek ugyanezen a helyszínen és alkotnak, vitatkoznak és eszmét cserélnek.”

A Topolyai Művésztelep hetvenéves jubileumát egy retrospektív kiállítással is meg fogják ünnepelni, melyet november 14-én, Ács József képzőművész, pedagógus, kritikus és képzőművészeti szervező születésnapján nyitnak meg, Topolya Község Múzeumában.

Topolyai Művésztelep
Topolya
Sagmeister Laura
Zsáki István
Klájó Adrián

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.