Ugrás a tartalomra

Hidegpróba: Sziveri János versei és Benes József grafikái elevenednek meg a színpadon

2023.11.03
12:03
2023.11.03
16:11
Forrás
Pannon RTV
Összművészeti előadással készül a Zentai Magyar Kamaraszínház, Mezei Kinga rendezésében. A darab Sziveri János költő, valamint Benes József festő- és grafikusművész műveinek motívumaiból épül fel. A címe: Hidegpróba.

A darab Sziveri János verseinek keserűen ironikus világát vegyíti Benes József grafikus, festőművész képeivel.

Pálfi Ervin, színész: „Sziveri János költő nagyon közel áll hozzám. Valamikor még egyetemista éveim végén ismerkedtem meg az ő költészetével, és ahogy haladt előre az idő, mindig volt valamilyen alkalom, amikor újra és újra becsöppentek az életembe a Sziveri-sorok és tényleg egyre jobban szeretem őket. Azt hiszem, hogy ez az előadás nagyon jelképesen és nagyon költőien megfogalmazza azt a nagyon furcsa, hányattatott sorsot, amin ő keresztül ment.”

Az előadás megszületését átható kutatómunka előzte meg mind a rendező, mind a színészek részéről.

Szilágyi Áron, színész: „Rengeteg emberrel beszéltünk, akik ismerték személyesen, és ez egy nagyon izgalmas dolog volt, hogy a nulláról, szövegkönyv nélkül, a versekből és Benes József festményei alapján egy valamiféle összességet összegyúrni, összerakni, amit utána átdolgozunk és egy előadás születik belőle.”

A darabot Mezei Kinga, az intézmény művészeti vezetője rendezte, aki már korábban is foglalkozott Sziveri műveivel és színpadra dolgozta őket. Ez volt az Újvidéki Színházban bemutatott Szelídítések című előadás. A Hidegpróba a Zentai Magyar Kamaraszínház összművészeti programsorozata, azaz a tISZAPArt része.

„Azt gondolom, hogy az egyik legerőteljesebb vajdasági költőnk. Az a költészet, amit az ő versei képviselnek, számomra mindig is húsba maró volt. Viszonylag fiatal korom óta mindig ilyen hidegrázás és hátborzongás fut rajtam át, amikor ezekkel a szövegekkel találkozok.”

A Hidegpróba bemutatóját ma 19 órakor tartják a Zentai Magyar Kamaraszínházban, de november 4-én és 6-án is műsorra tűzik. A darab a Novem Színházi Szervezet és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciója.

Hidegpróba
Benes József
Sziveri János
Zentai Magyar Kamaraszínház

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.
07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.