Ugrás a tartalomra

Húsvéthétfőn a vidámságé, a locsolkodásé a főszerep

2024.04.01
07:13
2024.04.01
07:22
Forrás
Pannon RTV
Húsvéthétfőt ünnepelik ma a nyugati keresztény egyházak. Húsvét másnapja a vidámság, a mulatság ideje.

A mondai magyarázat szerint a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket.

Bár a húsvéti locsolkodás hagyománya elsősorban magyar szokás, a környező országokban is találkozunk vele. A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit a húsvéti locsolás alapja, és helyileg kialakított különböző formái vannak.

Régebben vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték húsvét hétfőjét, amikor gyakran erőszakkal vonszolták a kúthoz, vályúhoz a lányokat, és vödörrel öntötték rájuk a vizet. A szagos vízzel, kölnivel való locsolkodás és a locsolkodóvers újabb keletű szokás.

A locsolkodókat a lányok festett tojással jutalmazzák. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet jelképezi, a piros szín Jézus kiontott vérét.

húsvéthétfő
locsolkodás

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.