Ugrás a tartalomra

Húsvéthétfőn a vidámságé, a locsolkodásé a főszerep

2024.04.01
07:13
2024.04.01
07:22
Forrás
Pannon RTV
Húsvéthétfőt ünnepelik ma a nyugati keresztény egyházak. Húsvét másnapja a vidámság, a mulatság ideje.

A mondai magyarázat szerint a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket.

Bár a húsvéti locsolkodás hagyománya elsősorban magyar szokás, a környező országokban is találkozunk vele. A víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit a húsvéti locsolás alapja, és helyileg kialakított különböző formái vannak.

Régebben vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték húsvét hétfőjét, amikor gyakran erőszakkal vonszolták a kúthoz, vályúhoz a lányokat, és vödörrel öntötték rájuk a vizet. A szagos vízzel, kölnivel való locsolkodás és a locsolkodóvers újabb keletű szokás.

A locsolkodókat a lányok festett tojással jutalmazzák. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését, a népi hiedelem szerint az életet jelképezi, a piros szín Jézus kiontott vérét.

húsvéthétfő
locsolkodás

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.