Ugrás a tartalomra

Húsz évnyi világzene a fotókon

2023.06.23
09:58
2023.06.23
16:39
Forrás
Pannon RTV
Elindult az Etnofest. Az idei rendezvényen is az etno- és a világzene van főszerepben. Aki szívesen tekintene vissza a fesztivál húsz évére, okvetlenül nézze meg a fotókiállítást Palicson, a Vigadó teraszán.

Az etno- és a világzene dallamaival és színes fényképkiállítással startolt el az idei Etnofest Palicson. A négynapos koncertsorozatra szerte a világból jöttek előadók. Egyebek mellett Bosznia-Hercegovinából, Olaszországból, Görögországból, Oroszországból, Magyarországról és Szerbiából érkező zenészek által csendült fel a sokszor hagyományos, olykor pedig experimentális zene.

Molnár Edvárd és Nikola Lučić színes fényképkiállításának köszönhetően a látogatók visszatekinthettek a fesztivál elmúlt húsz évére. A fotókon az idén jubiláló esemény eddigi fellépői láthatók. Molnár Edvárd, fotóriporter: „Különböző tájakról jönnek különböző zenészek, akik különben nem jönnének, mert ezzel a világzenével, ami a célja ennek a fesztiválnak, kevés fesztivál foglalkozik. Itt találkozhatunk nagyon jó előadókkal, őket jó megörökíteni. Szeretem nagyon a koncertfotózást, az egyik kedvenc zsánerem. Élvezem a zenét és a fotózást egyszerre.”

Az Etnofesten olyan különleges zenei stílusokat mutatnak be, melyeket ritkábban hallani itt, Vajdaságban. Ilyen volt az oroszországi Dmitrij Globa fellépése, akitől egyebek mellett rituális és archaikus dallamokat hallhatott a közönség. Dejan Vujinović, művészeti vezető: „Hatalmas kosár, amibe belefér a hagyományos zene is, de a hagyományos zenéből kiindulva különböző zenei fúziók. Mi nem szökünk attól, hogy a színpadon legyen egy pici elektronika, experimentális zene is, free zene is, improvizáció, de mégis oda-oda nyúlunk a hagyományos zenéhez. Szoktunk meríteni nagyon mélyről, szóval egészen a rituális zenéből is.”

Aki teheti, látogasson el a palicsi Vigadó teraszára, ugyanis a hétvégén tovább folytatódik a zenei esemény. Fellép az olaszországi Tangram, az észak-macedóniai Perija, a görög Sofia Labropoulou és a bosznia-hercegovinai Jun Damir Imamović is.

fotó
Molnár Edvárd
Nikola Lučić
Etnofest
Dejan Vujinović

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Pénteken lesz hűvösebb

Május második napján, csütörtökön változóan felhős égboltra számíthatunk. Változékony idő lesz, elszórtan esővel, zivatarral.
20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.