Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Húszéves az adai Aranykapu

2018-09-08
17:39
2018-09-10
13:30
Forrás
Pannon RTV
A néptánc mellet a népi játékok, az ének és maga a muzsika is főszerepet kapott az adai Aranykapu Művelődési Egyesület jubiláris előadásán. Az Egyesület idén jegyzi fennállásának 20. évfordulóját.

Körtemuzsika-szóval indult az Aranykapu Művelődési Egyesület jubileumi műsora szombaton délután. A műsor folyamán több régi tag is fellépett, az első felvonásban azonban a legkisebbek kapták a főszerepet. Sokan közülük csupán néhány hónapja ismerkednek a népi hagyományokkal. Szöllősi Nikoletta: „Nekem azért tetszett, mert sok néptánc volt benne, meg szép nyakláncok, meg hogy megtanuljak táncolni néptáncot.”

A tánc szeretete mellett azonban a közösségi élmény is fontos szerepet tölt be. Szenes Arnold: „Sok gyerek van és jó a társaság. Játszunk, meg táncolunk.”

Az Aranykapu Művelődési Egyesület fennállása óta több korcsoportban oktatja a magyar néphagyományokat. Nem csak a táncot, hanem a játékokat és a kézművesség különböző ágait is. Az egyesület keretein belül működik az adai tájház is, ahol évente megrendezik a Mesterségek Napját. Sóti Ernő, az egyesület elnöke elmondta, hogy a nehéz gazdasági helyzet mellett igyekeznek lépést tartani a világ változásaival: „Az egyesület pénzelése teljesen másképp folyik, mint a kezdetekben, most már nagyiparban kell űzni a pályázást és csak így tudunk fennmaradni. A fogyatkozó gyerekszám mellett igyekszünk megtartani azt a magas művészi színvonalat, ami jellemzi egyesületünket.”

Az ünneplő tagokat és a közönséget az egyesület vezetői mellett a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának illetékesei is köszöntötték.

Ada
Aranykapu
művelődési egyesület

Most

11:54, Frissítve: 12:00

Stabilizálták a Notre-Dame szerkezetét

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, a tűzoltók pedig péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről.
10:43, Frissítve: 11:27

Eltűnnek a vizes élőhelyek

Továbbra is nagy gondot okoz a szárazság, nemcsak a mezőgazdaságban, hanem a vizes élőhelyek, az állóvizek megmaradását is veszélyezteti.
21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.