Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Húszéves az adai Aranykapu

2018-09-08
17:39
2018-09-10
13:30
Forrás
Pannon RTV
A néptánc mellet a népi játékok, az ének és maga a muzsika is főszerepet kapott az adai Aranykapu Művelődési Egyesület jubiláris előadásán. Az Egyesület idén jegyzi fennállásának 20. évfordulóját.

Körtemuzsika-szóval indult az Aranykapu Művelődési Egyesület jubileumi műsora szombaton délután. A műsor folyamán több régi tag is fellépett, az első felvonásban azonban a legkisebbek kapták a főszerepet. Sokan közülük csupán néhány hónapja ismerkednek a népi hagyományokkal. Szöllősi Nikoletta: „Nekem azért tetszett, mert sok néptánc volt benne, meg szép nyakláncok, meg hogy megtanuljak táncolni néptáncot.”

A tánc szeretete mellett azonban a közösségi élmény is fontos szerepet tölt be. Szenes Arnold: „Sok gyerek van és jó a társaság. Játszunk, meg táncolunk.”

Az Aranykapu Művelődési Egyesület fennállása óta több korcsoportban oktatja a magyar néphagyományokat. Nem csak a táncot, hanem a játékokat és a kézművesség különböző ágait is. Az egyesület keretein belül működik az adai tájház is, ahol évente megrendezik a Mesterségek Napját. Sóti Ernő, az egyesület elnöke elmondta, hogy a nehéz gazdasági helyzet mellett igyekeznek lépést tartani a világ változásaival: „Az egyesület pénzelése teljesen másképp folyik, mint a kezdetekben, most már nagyiparban kell űzni a pályázást és csak így tudunk fennmaradni. A fogyatkozó gyerekszám mellett igyekszünk megtartani azt a magas művészi színvonalat, ami jellemzi egyesületünket.”

Az ünneplő tagokat és a közönséget az egyesület vezetői mellett a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának illetékesei is köszöntötték.

Ada
Aranykapu
művelődési egyesület

Most

19:54, Frissítve: 20:21

Haradinaj: A vámtarifák maradnak

A Szerbiából származó árura kivetett vámtarifák mindaddig érvényben maradnak, amíg nem születik egy mindent átfogó, kölcsönös megállapodás Koszovó elismeréséről - jelentette ki Ramush Haradinaj.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.