Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Húszéves az adai Aranykapu

2018-09-08
17:39
2018-09-10
13:30
Forrás
Pannon RTV
A néptánc mellet a népi játékok, az ének és maga a muzsika is főszerepet kapott az adai Aranykapu Művelődési Egyesület jubiláris előadásán. Az Egyesület idén jegyzi fennállásának 20. évfordulóját.

Körtemuzsika-szóval indult az Aranykapu Művelődési Egyesület jubileumi műsora szombaton délután. A műsor folyamán több régi tag is fellépett, az első felvonásban azonban a legkisebbek kapták a főszerepet. Sokan közülük csupán néhány hónapja ismerkednek a népi hagyományokkal. Szöllősi Nikoletta: „Nekem azért tetszett, mert sok néptánc volt benne, meg szép nyakláncok, meg hogy megtanuljak táncolni néptáncot.”

A tánc szeretete mellett azonban a közösségi élmény is fontos szerepet tölt be. Szenes Arnold: „Sok gyerek van és jó a társaság. Játszunk, meg táncolunk.”

Az Aranykapu Művelődési Egyesület fennállása óta több korcsoportban oktatja a magyar néphagyományokat. Nem csak a táncot, hanem a játékokat és a kézművesség különböző ágait is. Az egyesület keretein belül működik az adai tájház is, ahol évente megrendezik a Mesterségek Napját. Sóti Ernő, az egyesület elnöke elmondta, hogy a nehéz gazdasági helyzet mellett igyekeznek lépést tartani a világ változásaival: „Az egyesület pénzelése teljesen másképp folyik, mint a kezdetekben, most már nagyiparban kell űzni a pályázást és csak így tudunk fennmaradni. A fogyatkozó gyerekszám mellett igyekszünk megtartani azt a magas művészi színvonalat, ami jellemzi egyesületünket.”

Az ünneplő tagokat és a közönséget az egyesület vezetői mellett a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának illetékesei is köszöntötték.

Ada
Aranykapu
művelődési egyesület

Most

17:55, Frissítve: 18:10

Tökfesztivált tartottak Temerinben

A rendezvény az évek alatt nemzetközivé nőtte ki magát, így idén is itt hirdették ki legszebb konyhakertek magyarországi program vajdasági díjazottjait.
16:18

3 millió euró gyógykezelésre

Több mint hárommillió eurót különített el költségvetéséből Szerbia az idei év első félévében gyerekek és felnőttek gyógykezelésére - közölte a szerb kormány.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.