Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Húszéves az adai Aranykapu

2018-09-08
17:39
2018-09-10
13:30
Forrás
Pannon RTV
A néptánc mellet a népi játékok, az ének és maga a muzsika is főszerepet kapott az adai Aranykapu Művelődési Egyesület jubiláris előadásán. Az Egyesület idén jegyzi fennállásának 20. évfordulóját.

Körtemuzsika-szóval indult az Aranykapu Művelődési Egyesület jubileumi műsora szombaton délután. A műsor folyamán több régi tag is fellépett, az első felvonásban azonban a legkisebbek kapták a főszerepet. Sokan közülük csupán néhány hónapja ismerkednek a népi hagyományokkal. Szöllősi Nikoletta: „Nekem azért tetszett, mert sok néptánc volt benne, meg szép nyakláncok, meg hogy megtanuljak táncolni néptáncot.”

A tánc szeretete mellett azonban a közösségi élmény is fontos szerepet tölt be. Szenes Arnold: „Sok gyerek van és jó a társaság. Játszunk, meg táncolunk.”

Az Aranykapu Művelődési Egyesület fennállása óta több korcsoportban oktatja a magyar néphagyományokat. Nem csak a táncot, hanem a játékokat és a kézművesség különböző ágait is. Az egyesület keretein belül működik az adai tájház is, ahol évente megrendezik a Mesterségek Napját. Sóti Ernő, az egyesület elnöke elmondta, hogy a nehéz gazdasági helyzet mellett igyekeznek lépést tartani a világ változásaival: „Az egyesület pénzelése teljesen másképp folyik, mint a kezdetekben, most már nagyiparban kell űzni a pályázást és csak így tudunk fennmaradni. A fogyatkozó gyerekszám mellett igyekszünk megtartani azt a magas művészi színvonalat, ami jellemzi egyesületünket.”

Az ünneplő tagokat és a közönséget az egyesület vezetői mellett a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, valamint Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának illetékesei is köszöntötték.

Ada
Aranykapu
művelődési egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:14, Frissítve: 09:48

A cél a 2020-as tokiói olimpia

Nemes Máté és Nemes Viktor kiváló birkózók voltak a zentai BeeHome Közösségi Ház Példakép(p) című rendezvénysorozatának vendégei. Meséltek sikerekről, élményekről és a jövőbeli tervekről.
07:46

Traktorbaleset Felsőhegyen

Halálos kimenetelű traktorbaleset történt szerdán Felsőhegyen a Kossuth Lajos utcában. A Magyar Szó értesülései szerint V. J. a kertben dolgozott, amikor faszedés közben szerencsétlenül járt.
07:41, Frissítve: 10:05

Kisebbségi média, mint kulturális örökség

Európa 5 országából érkeztek idén vendégek a kisebbségi és helyi média második európai konferenciájára. A tanácskozás a Heror Media Pont és a Magyar Szó Lapkiadó közös szervezésében valósul meg.
07:34, Frissítve: 08:19

Beszélgetés Ágh Istvánnal

Ágh István magyar költő, író volt a magyarkanizsai könyvtárban megtartott irodalmi est vendége. A megközelítőleg 40 kötetet kiadó íróval Pécsi Györgyi irodalomtörténész és Bicskei Zoltán beszélgetett.

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.