Ugrás a tartalomra

Huszonöt éves az ABC&T Képzőművészeti Szakkör

2024.04.09
09:25
2024.04.09
15:24
Forrás
Pannon RTV
Az első kiállítást 1999-ben tartották, néhány akkor készült kép a mostani összefoglaló tárlaton is megtekinthető.

25 év telt el azóta, hogy Török István életre hívta az ABC&T Képzőművészeti Szakkört. A szabadkai középiskolások részére létrehozott csoportba korábban mintegy harmincan jártak rendszeresen. A tagok száma azóta évről-évre változik, de a mostani kiállítók közül sokan több mint tíz éve rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon. Most mindenki több képpel készült, ez gyakorlatilag a tagok önálló minikiállítása.

Török István, szakkörvezető: „Egy önálló kiállítás azért jó, mert egybe látja az, aki alkot, hogy ezt csináltam. Mérlegeli, összehasonlítja. Ilyen értelemben sok előnye van egy ilyen kiállításnak.”

Lukatics Elvira több mint tizenöt éve tagja a csoportnak. Főleg tájképeket és csendéleteket fest. „Ha csak tehetem, akkor festek, mert engem az nagyon kikapcsol és teljesen egy más világba kerülök akkor.”

Osztrenkovics Sztella most egyetemista és fontolgatja, hogy megpróbálkozik majd a Művészeti Akadémiával. „Mindig szerettem rajzolni, egész kiskoromtól fogva végigvezetett a rajz, a festészet nem is volt annyira jelen, hanem amikor elkezdtem középiskolába járni, akkor kezdtem el jobban foglalkozni a festészettel és elkezdtem járni a szakkörbe.”

A jubileumi tárlat megtekinthető Szabadkán a Szabadegyetem kiállítótermében.

Szabadka
ABC&T képzőművészeti szakkör
képzőművészet

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.