Ugrás a tartalomra

Irodalmi est a kelebiai Márton Áron Közösségi Házban

2023.04.26
08:15
2023.04.26
16:14
Forrás
Pannon RTV
Petőfi él! elnevezésű irodalmi műsorral érkeztek az algyői Gyevi Art Kulturális Egyesület tollforgatói Kelebiára a Márton Áron Közösségi Házba kedden.

A műsort követően búza szentelőt tartottak, Paskó Csaba kelebiai plébános vezetésével, Szent Márkra emlékezve. Majd a Juhász zenekar húzta a talpalávalót és felléptek a Vackor táncegyüttes tagjai, valamint a helyi Tarabuka énekegyüttes is.

Az algyői tollforgatók nem hivatásos művészek, azonban mindannyian szeretik az irodalmat ezért a kezdetektől élvezetesek voltak a próbák, mondta Oláh Ernő, az algyői Gyevi Art Kulturális Egyesület tagja, aki a Petőfi él elnevezésű irodalmi esten Petőfit alakította.

„Idősödő Petőfiként nagyon át kellett gondolni, pláne azokat a részeket, ahol Petőfiben felébred a hazaszeretet, csapongó lelke, ami nagyon hamar szerelemre lobban és azt a pillanatot, amikor ő 1848-ban úgy érzi, hogy neki ott kell lenni és neki tenni kell valamit a hazájáért, a szeretteiért.”

Már hat éve jó együttműködést ápolnak a kelebiai Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesülettel az algyői Gyevi Art Kulturális Egyesület tollforgatói, mondta Ménesi Lajosné, a kilenctagú csapat vezetője. A Petőfi 200 jubileum alkalmából vers és próza összeállítást mutattak be a kelebiai a Márton Áron Közösségi Házban.

„Az üzenete a mai ember számára tulajdonképpen semmit sem változott. 200 évvel ezelőtt is nagyon fontos volt a szabadság, a szerelem, a család, a szeretet, a szülőföld és ezek a témák fonják körbe a mai esténket.”

A vendégeket Paskó Csaba plébános, valamint a helyi Tarabuka együttes köszöntötte, az utóbbiak megzenésített Petőfi verssel.

Paskó Csaba kiemelte: „Mint házigazdaként és mint ismert vendéglátósként, ha fogalmazhatok így, mindig nagy öröm, amikor az ember vendéglátóként tudja ezeket az embereket befogadni, most ebben a minősítésben, és most egy egész más apropóból, tehát az irodalom az, ami adta a mai találkozónak a fő ötletét, a fő gondolatát, ami nem más gyakorlatilag, mint Petőfi 200, Petőfi él.”

A kelebiai és az algyői egyesületek a további jó együttműködés reményében folytatták az estét.

Márton Áron Közösségi Ház
Kelebia

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.