Ugrás a tartalomra

Irodalmi esttel zárul a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiválja

2021.09.08
13:30
2021.09.08
17:03
Forrás
Pannon RTV
Rendszerváltó és történelmi filmek is repertoáron voltak a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiváljának programján. Az idén első ízben megszervezett fesztivál csütörtökön irodalmi esttel és díjkiosztóval zárul.

A 2017-ben Huth Gergely rendezésében készült Szétszakadt Magyarország címet viselő film vetítésével kezdődött a Memento Rendszerváltó Filmek Fesztiváljának szerdai napja

Az egy héten át tartó rendezvény fesztiválprogramján szereplő dokumentumfilmek különböző korosztály tagjait szólítják meg. Berta Fanni másodéves zentai gimnazista mindennapos látogatója a rendezvénynek, amelynek alkotásai elmondása szerint nagy hatással vannak rá.

Berta Fanni: „Történelmet szeretnék tanulni, ezért nekem mindenféleképpen nagyon érdekesek ezek a filmek. A rendszerváltó MDF-et néztem meg, az Antal József 1315 napját és ezenkívül még egy filmet. Nagy hatással vannak rám, hiszen teljesen új szemszögből tudja nekem bemutatni azt, ami akkor végbement.”

A két kategóriában –rendszerváltás és történelmi film- elkészült 30 dokumentumfilm neves szakértők által kerülnek zsűrizésére és a csütörtöki gálaest keretein belül alkotóik díjakban részesülnek.

Kucsera Tamás Gergely, zsűritag: „Természetesen egy filmalkotásánál, dokumentumfilm esetén is a képiség, a szerkesztettség, a tartalom, a megfelelő fókuszáltsága és feldolgozottsága is ugyanúgy fontos, mint bármilyen más alkotásnál, hasonló módon, mint esetünkben akár egy történelmi folyamatot, egy történelmi helyzetet dolgoz fel. Ebből a szempontból a filmek egymáshoz való viszonyát is megnézzük, hiszen versenyben vannak.”


A zentai Kamara Színházban a csütörtöki, egyben a rendezvény zárónapján további öt film kerül vetítésre, majd 16 órától többek között Lezsák Sándor és Zsille Tamás részvételével tartanak irodalmi estet, ezt követően pedig a díjkiosztóval zárul a fesztivál.

Memento
Zenta
Kucsera Tamás Gergely

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.