Ugrás a tartalomra

Iskolanapot ünnepel a Szabadkai Zenede (videó)

2016.10.18
03:37
Iskolanapot ünnepel a Szabadkai Zeneiskola
Iskolanapot ünnepel a Szabadkai Zeneiskola. A program tegnap este vetélkedővel kezdődött, ma pedig Bartók Béla zeneszerző munkásságát mutatták be egy kiállításon. Este 6 órától a Városháza dísztermében koncerteznek. Fennállásának 148. évfordulóját ünnepli idén a Szabadkai Zeneiskola. Az intézmény kórusa Bartók Béla műveit adta elő. A szabadkai az egyetlen magyar nyelvű középiskolai szintű zeneiskola Szerbiában, egyben a legrégebbi. Hényel Csenge, tanuló: „Kiskorom óta a zene az életem része. Az általános iskola harmadik osztályos tanulójaként eldöntöttem, hogy én zenére akarok továbbmenni. Egy fúvószenekaron belül szerettem meg a zenét, és akkor döntöttem el, hogy fuvolára megyek.” Az iskolanapra már időben felkészültek a növendékek. Pósa Fanni, tanuló: „Ez az iskolanap minden évben nagyon nagy ünnepség. Szimfónikus koncert a városházán, az osztályok közötti versenyek. Erre minden évben nagyon készülünk, tehát ahogy elkezdődik az iskolaév, elkezdjük játszani a műveket, hogy felkészültek legyünk erre a napra.” Minden évben megszervezik az iskolanapi műsort, azonban idén egy kiállítás is társult hozzá. Barlai Edit, igazgató, Szabadkai Zeneiskola: „A szabadkai magyar konzulátusnak köszönhetjük ezt a kiállítást. Gombár Szeréna konzulasszony segítségével szerveztük meg, és 12 pannón keresztül követhetjük Bartók Béla életútját, műveit, munkásságát.”



A korábban a horgosi Brauswetter-, azaz az órás villában kiállított pannókat a Zeneiskolában decemberig tekinthetik meg az érdeklődők. Gombár Szeréna, szabadkai konzul, Magyarország: „Bartók  személyesen is kötődött e tájhoz. 110 évvel ezelőtt itt, Vajdaságban, Horgoson kezdte meg környéki és bánáti népdalgyűjtését, amit később felhasznált világhírű műveiben. A Bartók Béla emlékév jegyében, azt hiszem méltóan emlékezünk meg világhírű zeneszerzőnkről itt, a Szabadkai Zeneiskola ünnepnapján.” A tárlat megnyitóját a Juhász Zenekar zárta. Bartók Béla horgosi gyűjtéséből csemegéztek. A Szabadkai Zeneiskola 1868-ban alakult. Az akkori Városi Tanács döntése alapján nyílt meg három szakkal a gimnázium keretén belül. Jelenleg több mint 700 diákja és több mint 100 tanára van.
kiállítás
koncert
iskolanap
bartók béla
Szabadkai Zeneiskola

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.