Ugrás a tartalomra

Ismerje meg Joli mamát, a vajdasági hagyományápolás fontos szereplőjét

2022.02.24
20:48
2022.02.24
21:01
Forrás
Pannon RTV
Varr, énekel és nem mellesleg a Fokos zenekarból ismert Szerda Balázs nagymamája. Joli mama nélkül a vajdasági hagyományápolás valószínűleg nem ott tartana, ahol ma jegyzi a Kárpát-medencei magyarság.

A 76 éves óbecsei Szerda Jolán évek óta varr népviseleteket, több mint 2 éve pedig papírja is van arról, hogy elvégezte a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának viseletkészítő tanfolyamát.

Joli mama palacsintáit nem csak a családtagok szeretik, a vajdasági színészpalánták is szívesen majszolják. Minimum 100 palacsintával várja minden évben a Tanyaszínház csapatát.

Joli mama fáradhatatlan. Több mint 20 éve öltözteti az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kis táncosait, több mint két évvel ezelőtt a legidősebb diákként mégis beült az iskolapadba, és elvégezte a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának viseletkészítő tanfolyamát.

Függőleges becsípés, azaz zámedli sok népviseletnek a díszítő eleme. A készítése sok varrónőn kifog, de Joli mamának már az is remekül megy.

Joli mama nemcsak varr, hanem énekel is a kultúrkör Dúdoló nevű asszonykórusában, amelynek az egyik alapító tagja volt.

Joli mama lánya, Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban vezet csoportokat, a napokban ünnepelték a Cirkalom táncegyüttes fennállásának 35. jubileumát. Joli mama fia, Szerda András a Batyu zenekar volt tagja és a Batyu tábor elindítója is, a vajdasági népzenei élet meghatározó egyénisége. Jelenleg az óbecsei Botra férfikórust vezeti. Anna és András gyerekkoruk óta énekeltek Joli mamával.

Joli mama unokái is énekelnek, táncolnak. Most épp Balázs, a Fokos zenekar frontembere élvezi a nagymama vendégszeretét. Balázs nem csak a finom falatokért lehet hálás a nagymamájának, hiszen egy házban nőtt fel a nagyszülőkkel.

Az óbecsei kultúrkör táncosainak hajdúsági viseletei nemrégiben készültek el. Joli mamának most is van feladata, jelenleg az óbecsei táncosoknak varr fehér női ingeket, és a topolyai táncoslányok ruhaanyagai is a sorsukra várnak.

Joli mama
hagyományápolás

Most

11:27, Frissítve: 11:51

Húsvéti liturgia Belgrádban

Az ünnepi liturgiát Porfirije szerb pátriárka felkérésére Aleksej püspöki méltóság szolgáltatta a belgrádi Szent Száva-templomban.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.