Ugrás a tartalomra

Jótékonysági koncertet ad Presser Gábor a szabadkai zsinagóga javára

2014.08.13
12:05
Presser Gábor, Rúzsa Magdi, Falusi Mariann és Szabó Tamás lép fel azon a jótékonysági koncerten, amelyet a szabadkai zsinagóga javára rendeznek szeptember 11-én az észak-vajdasági településen
Presser Gábor, Rúzsa Magdi, Falusi Mariann és Szabó Tamás lép fel azon a jótékonysági koncerten, amelyet a szabadkai zsinagóga javára rendeznek szeptember 11-én az észak-vajdasági településen. A befolyt összegből a zsinagóga egyik vitrázsát újítja fel a Milkó Izidor Vajdasági Zsidó Kulturális Intézet. A szabadkai zsinagógát májusban Európa hét legveszélyeztetettebb kulturális öröksége közé sorolták az Europa Nostra páneurópai műemlékvédelmi szervezet Bécsben zajló éves közgyűlésén. Az UNESCO 1989-ben javasolta, hogy nyilvánítsák az épületet a világ kulturális örökségének részéve, 1990-ben pedig bekerült Szerbia kiemelt jelentőségű műemlékei közé is. A magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, az üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azóta is tart. Szabados Róbert, a szabadkai zsidó hitközség elnöke Orbán Viktor miniszterelnök március végi szabadkai látogatásakor az MTI-nek elmondta: a magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad a zsinagóga belső terének felújítására. A zsinagóga külső részének rekonstrukciója már folyamatban van. Az építkezés ideje alatt az úgynevezett téli vagy kis zsinagógát használják, a vallási szertartásokon pedig a környező települések zsidó hitközségei is részt vesznek. A zsinagógában a legutóbb a 2000-es évek elején tartottak szertartást. A 19. század végén, illetve a 20. század elején mintegy 3400 izraelita élt Szabadkán. A második világháború idején az akkor már 6000 főt számláló zsidóság többsége az auschwitzi koncentrációs táborba került, ahonnan kevesen tértek vissza. Ma már csupán 250-en élnek Szabadkán. (MTI)

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:58, Frissítve: 13:04

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.
07:23

Ortodox nagypéntek van

A hívek ma Jézus kereszthalálára emlékeznek, ez a legszomorúbb nap az egyházi évben. Szigorú böjti nap azok számára, akik a Julianus-naptárt követik.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.