Ugrás a tartalomra

Jövő szerdán helyezik örök nyugalomra Csoóri Sándort

2016.09.16
09:41
Jövő szerdán, szeptember 21-én 15 órakor vesznek végső búcsút Csoóri Sándor írótól, filmalkotótól Budapesten, az Óbudai temető 16-os parcellájában, a református egyház szertartása szerint

Jövő szerdán, szeptember 21-én 15 órakor vesznek végső búcsút Csoóri Sándor írótól, filmalkotótól Budapesten, az Óbudai temető 16-os parcellájában, a református egyház szertartása szerint.

Csoóri Sándor pályatársai és barátai közül megszólal a búcsúztatáson mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tornai József költő, Illyés Mária művészettörténész és Kósa Ferenc filmrendező. Csoóri Sándort hosszan tartó súlyos betegség után, életének 87. évében érte a halál hétfő kora hajnalban. A magyar kormány Csoóri Sándort saját halottjának tekinti. (MTI)

Meghalt Csoóri Sándor (videó)

2016.09.12.

Életének 87. évében hétfő kora hajnalban meghalt Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze. Halálára számos közéleti személyiség reagált a médián keresztül. Falusi Márton, a Hitel című folyóirat szerkesztője a népiesség fogalmának újraértelmezőjeként jellemezte az elhunyt alkotót. Az írót hosszan tartó súlyos betegség után érte a halál. Csoóri Sándor 1930-ban született a Budapest közeli Zámolyon. Első versei 1953-ban, első kötete, a Felröppen a madár 1954-ben jelent meg. Ezt követően számos elismerést kapott. Egyebek mellett 2000-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést, 2012-ben a Kossuth-nagydíjat, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze címet kapta meg.



1985-ben részt vett a magyarországi ellenzéki csoportok monori találkozóján. 1987-ben egyike volt az Magyar Demokrata Fórum alapítóinak, majd 1993-ig a mozgalom, később a párt elnökségi tagja. 1988-tól a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottsági elnöke, 1992-től annak főszerkesztője. 1991-től 2000-ig a Magyarok Világszövetségének elnöki tisztjét töltötte be. Ebben a funkciójában kezdeményezte 1992 nyarán a Duna Televízió létrehozását, amely még az év karácsonyán megkezdte sugárzását. A magyar kormány Csoóri Sándort saját halottjának tekinti. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az alkotó életét jövőt ragyogtató példázatként jellemezte.
meghalt
író
Csoóri Sándor
költő
nemzet művésze
temetés

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.